Avocatul chinez Pu Zhiqiang primeşte 3 ani de închisoare cu suspendare

Pu Zhiqiang, un proeminent avocat chinez pentru drepturile omului, a fost condamnat marţi de un tribunal din Beijing, într-un caz pe care majoritatea observatorilor îl consideră ciudat şi motivat politic.
Avocatul Pu Zhiqiang, arhivă - 14 noiembrie 2011
Avocatul Pu Zhiqiang, arhivă - 14 noiembrie 2011 (PETER PARKS/AFP/Getty Images)

Pu a primit o sentinţă de 3 ani de închisoare cu suspendare, însemnând că va rămâne în libertate, dar va fi hărţuit în mod constant de poliţie. Activiştii pentru drepturile omului au răspuns la această sentinţă cu un amestec de frustrare pentru nedreptatea la care este supus avocatul şi de uşurare pentru că acesta nu a primit o sentinţă mai grea.

Tribunalul Popular Intermediar Nr. 2 din Beijing l-a găsit pe avocatul Pu, în vârstă de 50 de ani, vinovat de “incitare la ură etnică” şi “cauzarea de probleme”, conform televiziunii chineze de stat CCTV. Pu a petrecut deja 19 luni în detenţia poliţiei şi nu este clar dacă va fi eliberat imediat.

Pu a fost condamnat pentru şapte mesaje pe care le-a postat pe Sina Weibo, un popular website chinez de microblogging. Judecarea sa este văzută în mare parte ca o încercare a regimului chinez de a-l reduce la tăcere din punct de vedere politic. Pu este cunoscut pentru că s-a implicat în dezvăluirea adevărului despre masacrul din Piaţa Tiananmen din 1989, a adevărului în legătură cu sistemul lagărelor de muncă forţată şi pentru că l-a criticat pe fostul ţar al securităţii, Zhou Yongkang, în prezent fiind închis pe viaţă pentru corupţie.

Kit Chan, director executiv al China Human Rights Lawyers Concern Group, cu sediul în Hong Kong, a declarat într-un interviu telefonic că, de fapt, condamnarea lui Pu “ridică multe probleme” iar cazul său este “eronat în mod fundamental”.

În timp ce, aparent, Pu a primit o sentinţă uşoară – avea de înfruntat până la 8 ani de închisoare cu executare – dizidentul chinez Hu Jia din Beijing a susţinut că nu simte niciun pic de bucurie sau optimism cu privire la această sentinţă.

“Pu Zhiqiang sau Gao Zhisheng sunt cetăţeni nevinovaţi care au fost suprimaţi şi au suferit greutăţi pentru că s-au exprimat liber şi pentru că i-au ajutat pe cei privaţi de drepturi şi persecutaţi”, a declarat Hu ziarului Epoch Times într-un interviu telefonic.

Gao Zhisheng este un avocat pentru drepturile omului care a fost întemniţat sau plasat sub o formă de arest la domiciliu în ultimii 7 ani. El a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu suspendare, când poliţia l-a arestat în ultima săptămână a perioadei de probaţiune.

Hu Jia a comparat condamnarea la închisoare cu suspendare cu “un fel de cămaşă de forţă sau un fel de cătuşe”.

Pu nu va fi capabil să “îşi exprime părerile, să practice dreptul, nu va avea niciun venit şi se va chinui să îşi hrănească familia. Poliţia îl poate chema la sediu în orice moment”, a adăugat Hu.

“Este foarte dificil de spus ce s-ar putea întâmpla”, a precizat el.

Personalul de la Amnesty Internaţional, care a cerut eliberarea lui Pu Zhiqiang încă de la arestarea sa în mai 2014, vede sentinţa într-o lumină mai bună.

“Verdictul lui Pu este destul de bun ţinând cont de legile care incriminează criticile la adresa Partidului şi de suprimarea continuă a activiştilor pentru drepturile omului”, a scris Nicolas Bequelin, director regional al Amnesty pentru Asia de Est, într-o postare pe Twitter. Într-un alt post, Bequelin a susţinut că sentinţa lui Pu este un “compromis politic” care a permis regimului să “îşi salveze imaginea şi în acelaşi timp să menţină presiunea asupra lui Pu”.

Într-un comunicat de presă, William Nee, cercetător la Amnesty, a declarat: “Cu siguranţă, este pozitiv faptul că Pu Zhiqiang nu va face închisoare, dar totuşi nu putem ascunde nedreptatea grosolană care i s-a făcut. El nu este un criminal şi verdictul de vinovăţie îl blochează efectiv pe unul dintre cei mai curajoşi susţinători ai drepturilor omului din China să mai practice dreptul”.

În faţa tribunalului, poliţia chineză a reţinut cel puţin 12 activişti care au venit să îl susţină pe Pu Zhiqiang. Poliţia a confiscat, de asemenea, legitimaţiile de presă ale personalului BBC şi i-a acuzat că operează “fără un permis şi că încalcă legile chineze”.

Poliţia a fost dură şi la deschiderea procesului lui Pu pe 14 decembrie, îmbrâncind diplomaţi occidentali, jurnalişti şi cetăţeni chinezi veniţi acolo pentru a-l susţine pe avocat.

“Operaţiunea ruşinoasă a poliţiei în faţa tribunalului unde avea loc procesul lui Pu Zhiqiang evidenţiază motivul pentru care China are nevoie mai mult ca niciodată de apărători ai libertăţii de exprimare precum Pu. Toţi cei arestaţi pentru exprimarea paşnică a sprijinului lor pentru Pu ar trebui, de asemenea, eliberaţi imediat şi necondiţionat”, a susţinut William Nee într-o declaraţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe