Avocaţii din R. Moldova: Deciziile magistraţilor sunt influenţate de politicieni, procurori şi colegi judecători

Justiţie
Justiţie (cna.md)

Avocaţii din R. Moldova nu cred în independenţa judecătorilor dar nici în transparenţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Mai mult, apărătorii gândesc că majoritatea deciziilor magistraţilor sunt influenţate din exterior.

Astfel, potrivit rezultatelor unui sondaj naţional efectuat de către Centrul de Investigaţii Sociologice şi Studii de Marketing „CBS-AXA”, la comanda Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), 81% din respondenţi nu cred că judecătorii din R. Moldova sunt independenţi şi doar 17% din respondenţi consideră că judecătorii sunt independenţi.

Cât priveşte soluţiile magistraţilor, 35% dintre avocaţi le consideră echitabile şi adoptate fără influenţe din exterior, în timp ce 64% nu sunt de acord cu această afirmaţie. Ultimii consideră că soluţiile judecătorilor nu sunt echitabile şi nu sunt adoptate fără influenţe din exterior. Aceştia susţin că subiecţii care influenţează soluţiile judecătorilor sunt: politicienii (91%), procurorii (83%), alţi judecători (68%), CSM (65%), părţile la proces (58%), poliţiştii (38,5%) şi presa (28%).

Transparenţa activităţii CSM rămâne o problemă în aprecierea avocaţilor. În cadrul sondajului, doar 33% dintre avocaţii respondenţi au fost de acord cu afirmaţia că activitatea CSM este transparentă, iar 65% nu au fost de acord cu aceasta.

Întrebaţi despre percepţia cu privire la nivelul corupţiei în sectorul justiţiei (sistemul judiciar, procuratură, avocatură, poliţie), 69% din respondenţi au răspuns că flagelul corupţiei este răspândit la toate nivelurile, iar 19% au afirmat că acesta este răspândit cu precădere la nivelul conducerii instituţiilor.

Conform rezultatelor sondajului, doar 48% dintre avocaţi consideră că reformarea sistemului judecătoresc începută în anul 2011 a avut un impact pozitiv asupra sistemului judecătoresc, iar 52% nu sunt de acord cu această afirmaţie.

Chestionarele au fost completate de către 300 de persoane, ceea ce reprezintă peste 13% din numărul total al avocaţilor. Intervievarea a fost confidenţială, fiind exclusă posibilitatea identificării persoanei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe