Avocata care a învins CCR: Opinia majoritară, însuşită de 4 judecători. Efectul general obligatoriu ar putea fi pus în discuţie

Dat fiind că opinia majoritară în cazul Kovesi a fost însuşită doar de patru judecători constituţionali, efectul general obligatoriu al acesteia ar putea fi pus în discuţie, a opinat avocata Elenina Nicuţ, care nu demult a învins CCR în Justiţie.
Elenina Nicuţ
Elenina Nicuţ (facebook.com)

Doar 4 judecători au votat pentru decizia majoritară care îl obligă pe preşedintele Klaus Iohannis să o revoce pe şefa DNA Laura Codruţa Kovesi: preşedintele CCR Valer Dorneanu (fost parlamentar PSD), Petre Lăzăroiu (al cărui mandat a expirat), Attila Varga (fost deputat UDMR) şi Mona Pivniceru (fost ministru USL al Justiţiei), relatează g4media.ro.

Alţi 2 – Marian Enache şi Maya Teodoroiu – au susţinut decizia de a-l obliga pe preşedinte să semneze decretul de revocare, dar cu argumente diferite. Ei au susţinut că un conflict constituţional a apărut iniţial între ministrul Justiţiei Tudorel Toader, care a cerut revocarea şefei DNA şi Secţia pentru procurori a CSM, care a avizat negativ în unanimitate cererea ministrului.

Alţi 3 judecători constituţionali – Livia Doina Stanciu (fostă şefă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie), Daniel Morar (fost şef al DNA) şi profesorul universitar Ştefan Minea – au avut opinii separate prin care subliniază că preşedintele nu poate fi obligat să o demită pe Kovesi. Judecătoarea Livia Doina Stanciu a explicat că şeful statului este ales prin vot direct de cei mai mulţi alegători şi are cea mai mare legitimitate în stat.

Această aritmetică a votului din cadrul CCR a făcut-o pe avocata Elenina Nicuţ să declare: "Dat fiind că opinia majoritară a fost însuşită doar de 4 judecători, efectul general obligatoriu al acesteia ar putea fi pus în discuţie. În plus, nu putem să nu ne amintim de situaţia juridică cel puţin la fel de discutabilă a dlui judecător Lăzăroiu începând cu date de 4 mai 2018, deci practic avem o opinie majoritară însuşită de doar 3 judecători".

Pentru a citi integral articolul intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne