Avionul doborât de iranieni: "Lumina e de la o rachetă" - convorbirea turnului de control, scursă

Avion de pasageri ucrainean căzut lângă aeroportul din Teheran
Avion de pasageri ucrainean căzut lângă aeroportul din Teheran (Rohhollah Vadati/ISNA, via Agence France-Presse — Getty Images)

O nouă înregistrare audio dintre un controlor de trafic aerian iranian şi un pilot iranian care a fost martor la doborârea zborului 752 al Liniilor Aeriene Ucrainene dovedeşte că autorităţile din Teheran au ştiut imediat după dezastrul din 8 ianuarie ce s-a întâmplat de fapt, dar au anunţat iniţial că tragedia s-ar fi produs din cauza unei posibile defecţiuni mecanice.

Iranul a recunoscut numai după câteva zile de presiuni internaţionale că a doborât avionul cu o rachetă de fabricaţie rusească, omorându-i pe toţi cei 176 de oameni aflaţi la bord. Înainte de sosirea anchetatorilor internaţionali, regimul de la Teheran a recurs chiar la ştergerea urmelor (bucăţi de fuselaj, cadavre şi bagaje) cu ajutorul buldozerelor.

"O serie de lumini de genul ... da, este rachetă, e ceva acolo?", strigă pilotul în Farsi controlorului de zbor, în momentul în care vede explozia. „Nu, câţi kilometri? Unde?”, întreabă controlorul, conform transcrierii audio care a produs deja tensiuni între Ucraina şi Iran.

Canalul TV 1+1 din Ucraina a publicat înregistrarea şi transcrierea luni, pe care ulterior preşedintele Volodimir Zelenski le-a validat drept autentice, potrivit AP.

Şeful echipei de anchetă a tragediei a spus şi el că înregistrarea este autentică.

Datele de urmărire radar disponibile public arată că pilotul unui avion iranian al Aseman Airlines din apropiere a fost suficient de aproape pentru a vedea incidentul.

Conform transcrierii, pilotul insistă să discute cu un controlor confuz: „Este lumina unei rachete.”

„Nu mai vezi nimic?”, întreabă controlorul.

„Dragă inginerule, a fost o explozie. Am văzut acolo o lumină foarte mare, nu prea ştiu ce a fost”, răspunde pilotul.

Apoi, controlorul încearcă fără succes să contacteze zborul ucrainean.

"Totul se aude acolo", a declarat Zelenski pentru postul ucrainean. „Totul este înregistrat”. El a adăugat: „Pilotul spune 'mi se pare că zboară o rachetă', o spune atât în ​​persană cât şi în engleză, totul este clar acolo”.

Echipa de anchetă iraniană care a predat înregistrarea ucrainenilor a condamnat scurgerea către presă drept „neprofesionistă”, având în vedere că a fost predată ca parte a unui raport confidenţial şi a ameninţat că nu mai trimite date referitoare la anchetă părţii ucrainene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe