Avionul ce transporta echipa de fotbal Chapecoense s-ar fi prăbuşit din cauza lipsei de combustibil

O înregistrare făcută publică arată că pilotul avionului ce transporta o echipă de fotbal braziliană a recunoscut că aeronava a rămas fără combustibil înaintea prăbuşirii. El a informat controlorii de trafic aerian cu privire la „o cădere totală a sistemelor electrice” şi lipsa combustibilului.
Rămăşiţele avionului echipei Chapecoense ce s-a prăbuşit în Munţii Anzi, Columbia, 29 noiembrie 2016.
Rămăşiţele avionului echipei Chapecoense ce s-a prăbuşit în Munţii Anzi, Columbia, 29 noiembrie 2016. (Captură Foto)

Înregistrarea, obţinută de mai multe agenţii media columbiene, pare să arate că avionul a rămas fără combustibil înainte să se prăbuşească marţi dimineaţa în Munţii Anzi.

Pilotul avionului de producţie britanică putea fi auzit cerând permisiunea de a ateriza din cauza unei „caderi totale a sistemului electric” şi a lipsei de combustibil. Dar pilotul nu a precizat că ar fi fost vorba de o urgenţă.

O femeie controlor putea fi auzită pe înregistrare oferind instrucţiuni, în timp ce avionul BAE 146 – produs de BAE Systems Plc – pierdea din viteză şi altitudine la doar 12 km de aeroportul José Maria Cordova din oraşul columbian Medellin.

Înregistrarea părea să confirme mărturiile unei însoţitoare de zbor care a supravieţuit tragediei aeriene şi a unui pilot ce zbura în apropiere.

În această tragedie aviatică au murit 71 de persoane, inclusiv jucătorii clubului de fotbal Chapecoense Real, care se îndreptau spre cel mai mare meci din istoria lor: finala Copa Sudamericana.

Doar cinci persoane aflate la bordul avionului au reuşit să supravieţuiască, inclusiv 3 jucători ai echipei de fotbal.

Directorul aviaţiei civile columbiene, Alberto Bocanegra, a declarat pentru RCN Radio că lipsa combustibilului dintr-un rezervor este una dintre ipotezele examinate.

Bocanegra a declarat că investigatorii analizează înregistrările de zbor şi înregistrarea audio cu turnul de control al traficului aerian. El a adăugat că, dacă avionul a rămas fără combustibil, atunci acest lucru ar indica un act de neglijenţă din partea pilotului, care trebuia să se asigure că avionul dispunea de suficient combustibil pentru a-şi efectua zborul.

Mass media columbiană a declarat că avionul nu părea să fi explodat sau să fi ars la impact, sugerând o posibilă absenţă a combustibilului.