Avionul Boeing 787 Dreamliner are din nou probleme

Agenţia americană ce supraveghează aviaţia civilă a luat decizia de a efectua reparaţii la cele 176 de aeronave Boeing 787 Dreamliner din toată lumea.

Boeing 787 Dreamliner
Boeing 787 Dreamliner (Captură web)

Întrucât turboventilatoarele avionului Boeing 787 Dreamliner riscă să se oprească în zbor din cauza faptului că acumulează gheaţă în interior, vor fi efectuate reparaţii şi modificări rapide la aceste aeronave pentru o "problemă urgentă de securitate".

Decizie luată după incident

Ordinul dat de Federal Aviation Administration (FAA) - agenţia americană ce supraveghează aviaţia civilă - este legat de un incident care a avut loc la 29 ianuarie, pe un Boeing 787 al Japan Airlines, ce zbura pe ruta Vancouver - Tokio, când motorul din dreapta al Boeingului s-a oprit în timpul zborului. Nava cu 166 de persoane la bord se afla la aproximativ 90 de mile (144,841 kilometri) de Tokyo, circumstanţă în care piloţii, după o oră şi jumătate, au reuşit să aterizare în condiţii de siguranţă, folosind doar celălalt motor.

176 de avioane implicate

Problema afectează 176 Dreamliner, din 29 de companii, respectiv aproximativ 44% din flota mondială. Pe aeronavele care au acelaşi motor pe ambele aripi, problema ar putea provoca o dublă stingere potenţial catastrofală. În documentul agenţiei FAA se afirmă că "potenţialul de a ceda al ambelor motoare, datorită aceluiaşi motiv, este o problemă urgentă de siguranţă", relatează situl web Corriere.

Boeing 787 Dreamliner a fost considerat avionul secolului XXI. În realitate, a avut probleme încă de la început, iar în anul 2013 întreaga flotă a trebuit să rămână la sol câteva luni, după eşecul unei baterii în timpul unui zbor.

Notă: Un turboventilator este un tip de motor de avion, similar cu un turboreactor. Constă dintr-un ventilator cu un turboreactor de diametru redus care antrenează ventilatorul. O parte din curentul de aer din ventilator trece prin turboreactor unde este ars pentru a alimenta cu putere ventilatorul, dar majoritatea curentului trece pe lângă turboreactor, şi produce cel mai mult din tracţiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură