Avion NATO “vizitează” avionul ministrului rus al Apărării deasupra Mării Baltice

Un avion de luptă al NATO s-a apropiat de un avion care îl transporta pe ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, deasupra Mării Baltice, au declarat agenţiile ruse de ştiri. Este cel de-al treilea incident de acest gen în ultimele câteva zile.
Avion NATO zboara deasupra Mării Baltice, la mică distanţă de o aeronavă în care se afla ministrul rus al apărării, 21 iunie 2017.
Avion NATO zboara deasupra Mării Baltice, la mică distanţă de o aeronavă în care se afla ministrul rus al apărării, 21 iunie 2017. (Captură Foto)

Un avion de luptă rusesc Su-27 a intervenit pentru a ţine la o distanţă considerabilă avionul de luptă F-16 al NATO, potrivit unor raporte publicate miercuri de agenţiile ruse de ştiri Interfax şi TASS.

Un material video al incidentului - difuzat ulterior de un post de televiziune condus de Ministerul rus al Apărării - prezintă un avion F-16 zburând la mică distanţă alături de aeronava ministrului Şoigu, înainte ca un avion de luptă rusesc să se interpună între cele două avioane şi să arate că este înarmat. Apoi, avionul NATO şi-a schimbat cursul de zbor.

NATO a confirmat că a urmărit miercuri “trei avioane ruseşti, inclusiv două avioane de luptă” deasupra Mării Baltice. Alianţa vestică a precizat, într-o declaraţie, că avionul care îl transporta pe ministrul Şoigu nu a răspuns turnului de control al traficului aerian sau cererilor de identificare.

“NATO nu a avut nicio informaţie despre cine se afla la bordul avionului”, se precizează în declaraţie, adăugând că acţiunile echipajului NATO au fost o “rutină”: identificarea avionului, menţinerea unei distanţe sigure faţă de acesta pe toată durata “întâlnirii” şi apoi schimbarea direcţiei de zbor.

Rusia îngrijorată de comasarea militară

Ministrul rus al Apărării se îndrepta spre enclava rusă Kaliningrad pentru a se întâlni cu oficiali în domeniul apărării din acea zonă. La întâlnirea respectivă, Şoigu a avertizat că “situaţia din apropierea frontierelor vestice ale Rusiei tinde să se înrăutăţească. Acest lucru este legat de amplificarea acţiunilor militare ale ţărilor NATO în estul Europei”, potrivit unei declaraţii postate pe website-ul său oficial.

Şoigu şi-a exprimat îngrijorarea faţă de exerciţiul militar al NATO care are loc în prezent în zona Baltică, susţinând că acesta reflectă “cursul anti-Rusia” al alianţei militare vestice.

NATO şi-a intensificat prezenţa militară în ţările baltice şi Polonia în ultimele câteva luni ca rezultat al temerilor tot mai mari din regiune în ceea ce priveşte comportamentul tot mai agresiv al Rusiei.

Al treilea incident într-o săptămână

Incidentul aerian recent a avut loc la o zi după ce armata americană a declarat că un avion de luptă rusesc a efectuat o interceptare “nesigură” a unui avion american de spionaj deasupra Mării Baltice. Ministerul rus al Apărării a declarat însă că avionul său doar a reacţionat după ce avionul american a făcut o “întoarcere provocatoare” către echipajul rusesc.

Într-un alt caz, Suedia a declarat miercuri că l-a chemat pe ambasadorul rus pentru a discuta despre un avion de luptă rusesc care a hărţuit luni un avion de recunoaştere suedez deasupra Mării Baltice.

“Comportamentul ruşilor este inacceptabil” şi amplifică riscul unui incident serios, a declarat ministrul suedez al Apărării, Peter Hultqvist, agenţiei de ştiri TT.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe