Avion de vânătoare rusesc doborât de rebelii sirieni. Pilotul omorât

Siria începe să miroasă a Afganistan
Avion de luptă rusesc doborât de rebelii sirieni
Avion de luptă rusesc doborât de rebelii sirieni (Social Media, captură)

Un avion rusesc Su-25 a fost doborât deasupra provinciei Idlib de rebeli sirieni, iar pilotul său a fost ucis. Incidentul marchează primul caz de avion de luptă rusesc doborât deasupra Siriei din 2015.

Un oficial rus al ministerului Apărării a confirmat incientul: "Avionul zbura în jurul zonei de escaladare Idlib", a declarat armata rusă.

Ministerul rus al Apărării a declarat că pilotul s-a ejectat din aeronavă şi a supravieţuit, dar a fost ucis în timpul unei lupte ulterioare cu teroriştii. Fotografiile şi un videoclip postat pe Twitter arătau cadavrul acestuia.

Potrivit ministerului, Rusia şi Turcia, garanţii păcii în zona de escaladare Idlib din Siria, depun toate eforturile posibile pentru a lua corpul pilotului ucis.

Ministerul rus al Apărării a mai spus că aeronava s-ar putea să fi fost doborâtă cu ajutorul unui sistem anti-aerian portabil - o aluzie fină la sursa care ar fi înarmat rebelii sirieni.

Avioanele ruseşti care sprijină armata lui Assad au vizat rebelii sirieni în zona provinciei Idlib.

Trupele guvernamentale siriene au lansat o ofensivă majoră în jurul zonei Idlib la sfârşitul lui decembrie, susţinută de avioane ruseşti. ONU declară că aproximativ 100.000 de civili au fost strămutaţi ca urmare a luptelor grele.

Organizaţia Observatorul Sirian a declarat pentru Agenţia France-Presse că în ultimele 24 de ore au avut loc zeci de lovituri aeriene ruseşti în zonă.

Grupurile rebele radicale, inclusiv cele jihadiste precum Hayat Tahrir al-Sham, afiliat la Al-Qaeda, sunt active în provincia nord-vestică.

Pierderile forţelor ruseşti de la începutul campaniei în septembrie 2015 sunt extrem de mici. Aproximativ 45 de militari ruşi au fost omorâţi în Siria, alături de un număr necunoscut de contractori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe