Avion de luptă chinez interceptează într-o manieră nesigură un avion al Marinei SUA

Un avion de luptă chinez a efectuat o interceptare “nesigură” a unui avion american în timp ce acesta zbura în spaţiul aerian internaţional de deasupra Mării Chinei de Est, conform unui purtător de cuvânt al Pentagonului.
Avion de spionaj EP-3 al Marinei SUA.
Avion de spionaj EP-3 al Marinei SUA. (U.S. Navy via Getty Images)

Avionul de luptă chinez J-10 era înarmat şi s-a apropiat la o distanţă de aproximativ 90 de metri de avionul american de recunoaştere US EP-3, forţând aeronava Marinei SUA să efectueze o “acţiune de evitare”, a declarat pentru CNN un oficial american din sectorul apărării. Oficialul a adăugat că două avioane chineze J-10 au fost implicate în intercepţie, dar că numai unul dintre ele s-a comportat într-o manieră nesigură.

“Avionul EP-3, care zbura în spaţiul aerian internaţional în Marea Chinei de Est, a fost interceptat de două avioane de luptă chineze J-10”, a declarat luni reporterilor de la Pentagon căpitanul Jeff Davis din Marina SUA.

Davis a precizat că în timpul interceptării “nesigure”, unul dintre avioanele de luptă chineze a zburat sub aeronava americană cu o viteză mare şi apoi a încetinit şi s-a ridicat în faţa avionului american, forţându-l pe acesta să îşi modifice traiectoria pentru a evita o posibilă coliziune.

Interceptarea a avut loc la aproximativ 148 km est de China continentală, în spaţiul aerian internaţional, potrivit declaraţiei oficialului american.

Beijingul a instituit o “Zonă de Identificare şi Apărare (ADIZ)” asupra celei mai mari părţi a Mării Chinei de Est, lucru pe care SUA nu îl recunoaşte.

Un alt oficial american a confirmat pentru CNN că interceptarea “nesigură” a avut loc şi a precizat că “întâlniri precum aceasta, întâlniri care demonstrează lipsa de control a pilotului chinez, nu au un alt efect decât acela de a creşte riscul unor calcule eronate” şi a unor incidente nedorite.

Interceptări “nesigure”

Incidentul de duminică a avut loc după o serie de interceptări chineze a mai multor avioane americane în ultimele câteva luni.

În luna mai, două avioane chineze J-10 au interceptat în mod similar un avion de supraveghere american deasupra Mării Chinei de Est, în ceea ce Marina SUA a descris ca fiind o manevră “nesigură”. La începutul acelei luni, un oficial american a declarat pentru CNN că un avion de luptă chinez Su-30 a zburat “răsturnat” deasupra unui avion american WC-135.

De asemenea, noul incident a avut loc la câteva zile după ce amiralul John Richardson, şeful Operaţiunilor Maritime ale Marinei SUA, a participat la o videoconferinţă cu omologul său chinez, viceamiralul Shen Jinlong.

Poate cea mai “renumită” întâlnire între un avion de luptă chinez şi un avion american EP-3 a avut loc în 2001, când un avion de luptă chinez J-8 a intrat în coliziune cu o aeronavă americană, forţând EP-3 să aterizeze de urgenţă. Incidentul a declanşat o dispută internaţională între Washington şi Beijing.

Armata chineză a adoptat un rol mai activ în ultimele câteva luni, şi una dintre cele mai avansate nave de luptă ale Chinei conduce în prezent o flotilă în Marea Baltică pentru a participa la un exerciţiu maritim comun cu Marina rusă.

Liaoning, singurul portavion activ al Chinei, a fost, de asemenea, trimis în Pacific, mass media chineză precizând că mişcarea este un semn al îmbunătăţirii capabilităţii de luptă a navei şi al extinderii zonelor sale de operare, adăugând că în curând aceste zone ar putea include Pacificul de Est, chiar şi largul Coastei de Vest a Statelor Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe