Avion de luptă american doboară un avion de luptă sirian după un atac asupra luptătorilor aliaţi

Un avion de luptă american a doborât un avion de luptă al guvernului sirian după ce acesta a atacat forţele care luptă împotriva grupului jihadist Statul Islamic la marginea sudică a oraşului Raqqa, a declarat coaliţia condusă de SUA în Siria.
Avion de luptă american F-18 Hornet.
Avion de luptă american F-18 Hornet. (Adrian Dennis/AFP/Getty Images)

O declaraţie din partea forţei aliate – Combined Joint Task Force – a precizat duminică faptul că avionul de luptă american a doborât aeronava siriană “în conformitate cu normele de luptă” şi de “autoapărare colectivă”.

“La ora 6:43 p.m. (1743 GMT), un avion Su-22 al regimului sirian a lansat bombe în apropierea luptătorilor FDS aflaţi la sud de Tabqah şi, în conformitate cu normele de luptă şi de autoapărare ale forţelor partenere ale Coaliţiei, a fost doborât imediat de un avion de luptă american F/A-18E Super Hornet”, scrie în declaraţie.

Forţele Democratice Siriene (FDS) reprezintă o alianţă siriană de luptători arabi şi kurzi şi este susţinută de coaliţia condusă de SUA în lupta împotriva extremiştilor din Statul Islamic şi, separat, împotriva forţelor preşedintelui sirian Bashar al-Assad în războiul civil din ţară care durează de peste 6 ani.

O declaraţie a armatei siriene a precizat că avionul său s-a prăbuşit şi pilotul a fost dat dispărut după incidentul care a avut loc în apropierea satului Rasafah.

“Atacul flagrant a fost o încercare de a submina eforturile armatei în calitate de unică forţă eficientă şi capabilă, împreună cu aliaţii săi... în lupta împotriva terorismului de pe cuprinsul teritoriului său”, au precizat reprezentanţii armatei siriene.

“Atacul are loc într-un moment în care armata siriană şi aliaţii săi au înregistrat progrese clare în lupta împotriva grupului terorist Daesh”, au mai adăugat reprezentanţii armatei, folosind un alt nume pentru grupul Statul Islamic.

Oficialii coaliţiei conduse de SUA au declarat că forţele lui Assad au atacat luptătorii FDS în oraşul Ja’Din, la sud de Tabqah, “rănind mai mulţi luptători şi alungând forţele FDS din acel oraş”.

Sprijinul aerian condus de SUA a lovit apoi forţele siriene pro-guvernamentale, au adăugat oficialii.

Armata americană a susţinut că reprezentanţii coaliţiei “i-au contactat pe omologii lor ruşi prin telefon pentru a calma situaţia şi pentru a opri focul”.

Luptătorii FDS, conduşi de SUA, se află in procesul asedierii oraşului Raqqa, ultima fortăreaţă majoră a Statului Islamic în Siria.