Avioanele israeliene bombardează aeroportul militar din Damasc. Siria promite un răspuns

Israelul a decis să lanseze un al doilea atac cu rachete asupra unor ţinte Hezbollah din Siria, în momentul în care războiul civil părea că se sfârşeşte. Noua acţiune a Tel Aviv-ului poate implica marile puteri într-un conflict major în regiune.
Rachete israeliene bombardează un aeroport militar din Damasc
Rachete israeliene bombardează un aeroport militar din Damasc (Televiziunea siriană, captură)

Tocmai când războiul dintre cele două mari puteri, care se desfăşoară prin terţi pe teritoriul sirian, dădea semne că se termină, pe scenă intră din nou un alt important actor, care până acum încercase să rămână aparent neutru - Israelul.

Conducerea armatei siriene a declarat vineri că avioane aparţinând Israelului au bombardat aeroportul militar Mezzeh situat la vest de Damasc.

Siria acuză Israelul de sprijinirea terorismului şi a avertizat Tel Aviv-ul că actul de "terorism" va avea consecinţe.

Televiziunea siriană de stat a afirmat că mai multe rachete lansate la miezul nopţii din nordul Israelului au lovit aeroportul, care era folosit de Gărzile Republicane şi de forţele speciale siriene.

Aeroportul a fost zguduit de multiple explozii, imagini ale acestora fiind vehiculate pe media socială.

"Comandamentul armatei siriene şi forţele armate avertizează Israelul de consecinţele flagrantului atac şi accentuează lupta continuă împotriva terorismului şi amputarea braţelor făptaşilor", a declarat un comunicat oficial.

Declaraţia oficială nu a menţionat victime dar a pomenit de un incendiu. La faţa locului au fost raportate ambulanţe.

Aeroportul - o bază strategică majoră - este situat la sud-vest de Damasc şi este folosit în principal de către trupele de elită ale Siriei - Gărzile Republicane - şi a fost folosit pentru a lansa rachete către fostele zone controlate de rebeli din suburbiile Damascului.

În ultima perioadă Israelul a lovit ţinte şi poziţii din Siria aparţinând organizaţiei libaneze Hezbollah - care este sprijinită de Teheran.

Potrivit unor scurgeri de informaţii, Israelul a lovit aeroportul vineri datorită suspiciunii că adăpostea un depozit de armament pentru Hezbollah.

Incidentul marchează al doilea episod în care Israelul bombardează ţinte siriene.

Pe 7 decembrie, agenţia SANA a transmis că mai multe rachete sol-sol lansate de armata israeliană din zona Înălţimilor Golan au lovit ţinte siriene.

Interesant este că în ambele cazuri, israelienii au folosit rachete - mai scumpe - şi nu au uzat de forţa aeriană. Acest lucru se datorează existenţei sistemelor ruseşti de interceptare S-300 şi S-400 în regiune, care impun o zonă no-fly.

Mai important, cu câteva zile în urmă, Israelul a cumpărat 50 de avioane de luptă de generaţia a cincea F-35, dintre care două au şi fost livrate. Capacităţile Stealth ale aparatelor F-35 îl fac nedetectabil de către sistemele curente instalate în zonă de Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe