Avioane americane interceptează bombardiere ruseşti în largul coastei Alaskăi

Bombardier rusesc Tu-95 Bear.
Bombardier rusesc Tu-95 Bear. (Alexander Nemenov/AFP/Getty Images)

Două avioane de vânătoare americane au interceptat două bombardiere ruseşti în spaţiul aerian internaţional în largul coastei Alaskăi la sfârşitul săptămânii trecute.

Două bombardiere ruseşti Tu-95 Bear au zburat în aşa-zisa Zonă de Identificare şi Apărare Aeriană, localizată la aproximativ 300 km în largul coastei de vest a Alaskăi, a susţinut un purtător de cuvânt al Comandamentului Nord-American de Apărare Aerospaţială într-o declaraţie făcută sâmbătă pentru CNN, potrivit RFE/RL.

Avioanele de luptă americane F-22 au interceptat şi identificat vizual bombardierele ruseşti până când acestea au părăsit zona. Avioanele ruseşti nu au pătruns în spaţiul aerian american, a precizat CNN, citând declaraţia purtătorului de cuvânt.

Bombardierele ruseşti au fost escortate de avioanele americane în spaţiul aerian internaţional timp de 40 de minute, a declarat sâmbătă Ministerul rus al Apărării, fiind citat de RIA Novosti.

Avioanele de vânătoare americane nu s-au apropiat la o distanţă mai mică de 100 de metri de bombardierele ruseşti, potrivit unei declaraţii făcute de armata rusă.

Întâlnirile dintre avioane de luptă ruseşti şi americane, precum şi ale NATO, s-au intensificat pe măsură ce Moscova şi-a demonstrat puterea militară revitalizată.

De asemenea, Rusia şi-a mărit prezenţa maritimă în Mările Mediterană şi Neagră şi în alte zone.

În luna ianuarie, un avion de luptă rusesc Su-27 s-a apropiat la 1,5 metri de un avion de spionaj american în timp ce acesta se afla în spaţiul aerian internaţional de deasupra Mării Baltice.

Rusia şi-a amplificat prezenţa militară în zona Baltică de când a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

Interacţiuni între SUA şi Rusia au avut loc de asemenea în spaţiul aerian de deasupra Siriei, unde cele două ţări susţin tabere diferite în război civil sirian izbucnit în 2011.

În decembrie 2017, două avioane de vânătoare stealth americane F-33 au lansat rachete de avertizare după ce avioane ruseşti Su-25 au pătruns într-o zonă de deconflictizare stabilită în spaţiul aerian sirian.

Astfel de incidente au adus tensiuni mai mari în relaţiile Rusiei cu Occidentul, care au fost deteriorate, printre altele, de anexarea Crimeei, de suportul acordat de Moscova separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei şi din cauza presupusului amestec al Kremlinului în alegerile americane din 2016.