Avioane americane de spionaj ar putea fi retrase din Marea Britanie din cauza deciziei privind Huawei

(Getty Images)

Administraţia americană analizează dacă avioanele de spionaj, oficiali din serviciile de informaţii şi alte active ale SUA trebuie retrase din Marea Britanie, după ce cabinetul Boris Johnson a fost de acord să permită, totuşi, construirea reţelei 5G cu componente ale companiei Huawei, potrivit The Telegraph.

Şase surse, inclusiv actuali oficiali din Statele Unite şi Marea Britanie, au declarat pentru The Telegraph că analiza, care încă nu a fost anunţată public, are potenţiale ramificaţii asupra “relaţiei speciale” dintre cele două ţări.

Fiecare activ militar şi de informaţii pe care americanii îl au în Marea Britanie este evaluat pentru a înţelege impactul asupra deciziei britanice de a permite gigantului Huawei să participe la construcţia infrastructurii.

Huawei are legături cu regimul comunist chinez, cunoscut pentru programele sale vaste de spionaj în Occident.

Un grup de avioane RC-135, aeronave sofisticate de recunoaştere, au baza în Marea Britanie şi sunt folosite pentru a aduna informaţii de pe câmpul de luptă. Potrivit unor surse, acestea ar putea fi cele mai vulnerabile.

Este luată în considerare posibilitatea ca misiunile secrete să fie operate preponderent din alte ţări decât Regatul Unit din cauza temerilor privind penetrarea reţelelor, ceea ce ar însemna că agenţii americani ar trebui redistribuiţi.

Un fost oficial care a plecat recent din Consiliul de Securitate Naţională al Casei Albe, a spus că “cel mai probabil” unele forţe vor fi scoase din Regat.

Sursa a precizat: ”Nu este o cacealma. Nu poţi diminua pericolul la care Boris Johnson expune Marea Britanie dând acces celor de la Huawei în reţea. Analiza noastră nu este o pedeapsă. Este modul prin care Casa Albă spune «ok, dacă vor lua calea asta şi se expun riscului, atunci trebuie să ne protejăm»”.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, John Ullyot, a refuzat să comenteze situaţia.

Regatul Unit a declarat întotdeauna că acordarea accesului limitat al Huawei nu va compromite reţeaua sa 5G.

Cabinetul prim-ministrului britanic şi Ministerul Apărării au refuzat să comenteze informaţiile pentru The Telegraph.

Boris Johnson a anunţat în ianuarie că va permite companiei Huawei să construiască o parte din reţeaua 5G a Marii Britanii, în pofida unui lobby susţinut de administraţia Trump, care a avertizat în ultimele luni cu privire la pericolele unei asemenea decizii asupra securităţii cibernetice.

Marea Britanie a precizat că a interzis guvernului Chinei să acceseze părţi esenţiale ale reţelei în construcţie, precum cele de lângă facilităţile militare şi baze nucleare. Totodată, Huawei are acces la doar 35% dintre segmentele care nu sunt sensibile.

Însă insistenţa Regatului Unit că abordarea sa este sigură a fost respinsă de SUA, inclusiv într-o convorbire telefonică cu Boris Johnson, în care se spune căTrump a fost “extrem de furios”.

Tensiunile dintre cele două ţări iscate de decizia privitoare la Huawei a fost complicată şi de pandemia de virus Wuhan, care captează atenţia guvernelor şi conduce la intensificarea criticilor la adresa Chinei.