Avertizor celebru al NSA confirmă învinuirile făcute de Trump la adresa statului poliţienesc american

William Binney, celebrul avertizor al NSA şi creator al sistemului NSA pentru supraveghere globală, a confirmat pentru Fox News că preşedintele american Donald Trump are absolută dreptate să susţină că a fost monitorizat şi că i s-au ascultat convorbirile telefonice.
William Binney, celebrul avertizor al NSA.
William Binney, celebrul avertizor al NSA. (Adam Berry/Getty Images)

Binney este directorul NSA care a creat programul agenţiei de monitorizare în masă a informaţiilor digitale, a îndeplinit funcţia de director tehnic al agenţiei, administrând aproximativ 6.000 de angajaţi NSA. Binney este privit ca o legendă în sânul agenţiei, ca cel mai bun analist şi spărgător de coduri al acesteia, schiţând structura de comandă şi control a Uniunii Sovietice înainte ca altcineva să ştie cum şi, astfel, el a prezis invaziile sovietice înainte ca acestea să fi avut loc. În anii 1970, el a decriptat sistemul de comandă sovietic, ceea ce a oferit Statelor Unite şi aliaţilor lor un mijloc de supraveghere în timpi reali a tuturor mişcărilor trupelor sovietice şi a armelor atomice ruseşti.

Binney a demisionat din NSA la scurt timp după ce abordarea SUA faţă de informaţii s-a schimbat după atacurile din 11 septembrie 2001. El a devenit “avertizor după ce a descoperit că anumite elemente ale unui program de monitorizare a datelor la a cărui dezvoltare a cooperat – poreclit ThinThread – erau folosite pentru a spiona cetăţenii americani”, a susţinut reţeaua americană de televiziune PBS.

Luni, Binney a confirmat declaraţiile preşedintelui Donald Trump, referitor la acuzaţiile lansate pe reţelele sociale în weekend, conform cărora fostul preşedinte Barack Obama i-a spionat telefoanele în timpul campaniei prezidenţiale din 2016, fapt ce a iritat Washingtonul.

“Cred că preşedintele are absolută dreptate. Apelurile sale telefonice, toate lucrurile pe care le-a făcut pe cale electronică au fost monitorizate”, a declarat luni Binney pentru Fox News.

În schimb, Binney nu a cercetat dacă Obama a ordonat monitorizarea lui Trump din motive politice în timpul campaniei, acuzaţie făcută de asemenea de Trump. Dar, fostul director NSA a declarat că astfel de evenimente precum publicarea detaliilor convorbirilor private dintre Trump şi premierul australian, precum şi cele cu preşedintele Mexicului, reprezintă o dovadă a atitudinii agresive a comunităţii informaţionale faţă de Casa Albă.

“Cred că acest lucru s-a întâmplat aici. Dovadă sunt conversaţiile preşedintelui Trump cu premierul Australiei şi preşedintele Mexicului care au fost publicate. Aceste conversaţii au fost înregistrate de programul FAIRVIEW, în primul rând, de către NSA”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe