Avertisment: România se îndreaptă spre o nouă criză provocată artificial de proasta guvernare PSD-ALDE

Situaţia economică generată de Guvernul PSD-ALDE este realmente dezastruoasă, România se îndreaptă spre o nouă criză provocată artificial, a tras un semnal de alarmă preşedintele PNL, Ludovic Orban.
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu (Mihut Savu / Epoch Times)

România riscă să intre în criză fără să existe vreun puseu de criză la nivel internaţional, numai din cauza politicilor Guvernului PSD-ALDE, şi riscă să intre în incapacitate de plată din cauza cheltuielilor nesăbuite fără nici un fel de suport în economie, a acuzat, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PNL Ludovic Orban.

"Am să vă dau numai câteva date care stau în susţinerea acestei prognoze pe care noi o facem. Anul trecut, Guvernul a îndatorat România şi a pus în spinarea fiecărui cetăţean o datorie publică suplimentară de 5,5 miliarde de euro. Această datorie a fost făcută fără ca să se finalizeze vreun tronson de autostradă, fără ca să se finalizeze vreun tronson de cale ferată, fără ca să se construiască un spital, o hidrocentrală, o investiţie, o capacitate de producţie nouă care să fie realizată din bani publici. Aceşti bani au fost tocaţi pe subvenţii, pe pomeni electoraliste, pe cheltuieli care nu au absolut nici un fel de fundament iar anul trecut am avut cel mai mic procent de investiţii realizat din buget ca pondere, raportat fie la buget fie la PIB", a declarat Orban.

Potrivit şefului PNL, peste 6% din mult lăudata creştere economică s-a produs doar prin stimularea artificială a consumului, ca urmare a creşterii cererii prin creşterea salariilor şi pensiilor în sectorul public, fără nici un fundament în realitatea economică.

"Toate aceste lucruri se văd în datele pe care le prezintă chiar Institutul Naţional de Statistică. Luna ianuarie, spre exemplu, a fost luna cu cea mai scăzută putere de cumpărare a populaţiei, de la preluarea guvernării. Practic, orice fel de construcţie care nu are o fundaţie reală, riscă să se prăbuşească. Această creştere economică este o creştere fictivă, care este numai în date şi care, de fapt, se vede ce are la bază - creşterea inflaţiei. La preluarea guvernării, inflaţia era 0,2%, astăzi, conform datelor INS, inflaţia a ajuns la 5% şi este pe un trend de creştere. Inflaţia şubrezeşte puterea de cumpărare, reduce puterea de cumpărare a cetăţenilor. Inflaţia afectează grav companiile. Inflaţia este un fenomen care pune sub semnul întrebării orice progres economic, orice creştere economică pe care o realizează societatea", a precizat Orban.

Liderul PNL a arătat că un alt parametru care s-a degradat constant de la preluarea guvernării, tot ca urmare a politicilor guvernamentale de creştere artificială a cererii, este balanţa comercială.

"În 2017, deficitul comercial a fost de 13 miliarde adică, deficitul comercial a crescut de la 11 miliarde în 2016. Pe primele două luni ale anului 2018, deficitul comercial a crescut faţă de 2017 cu 400 de milioane de euro. Estimările sunt că deficitul comercial va creşte cu încă 2,4 miliarde dacă se menţine actualul ritm de creştere al deficitului comercial, ceea ce înseamnă că vom ajunge la un deficit comercial în cursul acestui an de 15,4 miliarde. Imaginaţi-vă că acest deficit comercial creează o presiune uriaşă asupra leului în raport cu celelalte monede, în special cu moneda euro, şi nu face altceva decât să crească ritmul de devalorizare a leului. La fiecare devalorizare a leului în raport cu euro, efectul se simte imediat prin creşterea inflaţiei, prin creşterea preţurilor. Gândiţi-vă că accizele sunt calculate în euro, gândiţi-vă că o mulţime de alte tarife sunt calculate în euro", a afirmat Orban.

Ca atare, preşedintele PNL susţine că perspectivele de evoluţie ale economiei româneşti sub guvernarea acestor "agiamii" care habar nu au de economie şi habar nu au de administraţie, riscă să ne conducă la o criză economică care este provocată artificial de proasta guvernare a PSD- ALDE şi exact cum se vede încă din luna ianuarie, riscă să afecteze nivelul de viaţă al românilor.

"Ultimul parametru pe care îl voi evidenţia este cel al persoanelor care au venituri sub limita de sărăcie. Cum este posibil ca numărul persoanelor care sunt sub pragul sărăciei să crească într-o perioadă în care am avut o creştere economică de 7%? De asemenea, încă o dată importantă care relevă artificialitatea creşterii economice clamată de guvernanţi este evoluţia profiturilor firmelor. Într-un an de creştere economică de 7% , creşterea profiturilor firmelor, în ansamblul economiei, a fost de sub 2%", a conchis Orban.