Avertisment MAE privind circulaţia pe autostrăzile din Slovenia

.
. (Matt Cardy / Getty Images)

Ministerul Afacerilor Externe avertizează că pe principalele autostrăzi de pe teritoriul Sloveniei se circulă cu greutate, din cauza căderilor masive de zăpadă, a vizibilităţii reduse, a rafalelor de vânt şi a gheţii.

Autorităţile slovene au anunţat blocaje pe autostrada A1, care traversează Slovenia între Ungaria şi Italia, în special pe porţiunea dintre Ljubljana şi Koper(Trieste. Traficul durează mai mult decât în mod normal, cu blocaje care se pot prelungi mai multe ore.

Totodată, pentru autovehiculele grele s-au impus restricţii de circulaţie pe autostrăzile A1 şi A2.

Prognoza meteo pentru zilele următoare prevede continuarea ninsorilor iar, în anumite zone, a viscolului şi, prin urmare, se vor menţine condiţiile dificile de trafic pe teritoriul Sloveniei.

Pe autostrada A3-E70/61 între Gabrk şi Fernetiči)Ferneti, în direcţia de mers spre Ljubljana traficul pe banda principală este obstrucţionat, pe autostrada A2-E61 între Ljubljana şi Kranj, în sensul mers spre Ljubljana, au fost raportate blocaje de trafic, iar pe autostrada A2-E70 între Ljubljana şi Novo Mesto, pe autostrada A5 Murska-Sobota, în direcţia de Maribor, pe autostrada A1-E57 între Kompolje şi Ljubljana în direcţia Ljubljana, traficul rutier este restricţionat pentru autovehiculele grele.

Punctul de trecere a frontierei Obrezje între Slovenia şi Croaţia este închis în ambele sensuri.

Până în prezent, nu au fost raportate probleme sau restricţii la aeroportul internaţional Ljubljana.

MAE recomandă cetăţenilor români care intenţionează să tranziteze Slovenia în perioada 14-16 ianuarie 2013, să se informeze din timp asupra condiţiilor de trafic şi asupra datelor de contact ale misiunilor diplomatice ale României de pe traseu. De asemenea, Ministerul de Externe recomandă ca autovehiculele să fie dotate corespunzător pentru trafic pe timp de iarnă şi, cu precădere, în cursul nopţii, să existe provizii suficiente de combustibil şi alimente.

Companiile care utilizează autovehiculele grele(camioane sunt sfătuite să se informeze, constant, cu privire la prognoza meteo, precum şi asupra situaţiei restricţiilor de trafic impuse pe autostrăzile din Slovenia.

Informaţii privind situaţia traficului rutier în Slovenia pot fi obţinute 24h/24 de la Centrul de informare asupra traficului rutier http:()www.promet.si, precum şi la numerele de telefon 1970 (din Slovenia) şi 00 386 151 88 518 (internaţional).

MAE reaminteşte că în Slovenia este obligatorie achiziţionarea vignetei de circulaţie pe autostrăzi, pe o perioada de minimum 7 zile, în valoare de 15 de euro. Vigneta trebuie lipită pe parbriz, pentru a fi luată în considerare.

În cazul în care autoturismele nu au lipită vigneta pe parbriz, la controlul poliţiei slovene, se aplică o amendă de circa 300 de euro. Dacă amenda este plătită pe loc sau în termen de 8 zile, aceasta este redusă la jumătate, respectiv 150 de euro, plus taxa de vignetă.

Cetăţenilor care nu plătesc amenda li se reţin actele personale şi ale maşinii, în conformitate cu legislaţia în vigoare în Republica Slovenia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne