Avem o politică clară împotriva hărţuirii copiilor şi tinerilor?

.
. (Peter Macdiarmid / Getty Images)

Asociaţia Beat Bullying din Marea Britanie a cerut să fie instituită o zi europeană împotriva hărţuirii, dar şi politici care să pună capăt hărţuirii la care sunt supuşi mulţi adolescenţi.

Binecunoscutul avocat Emma-Jane Cross este fondatorul Beat Bullying (înfiinţată în 1999) şi CyberMentors (înfiinţată în 2002) şi câştigătoarea multor premii pe această temă în anii 2005, 2006 şi 2009. În 2009, ea a lansat site-ul CyberMentors, un spatiu care oferă servicii de consiliere online de la egal la egal pentru copiii cu vârste între 11-18 ani.

Mai mulţi membri ai acestei asociaţii britanice au susţinut marţi la sediul Parlamentului European oportunitatea de a se acorda o mai mare atenţie problemei hărţuirii sau intimidării la care sunt supuşi copiii şi tinerii.

Acest apel este făcut către guvernele ţărilor membre ale Uniunii Europene pentru a promova politici împotriva hărţuirilor suferite de copii şi tineri şi de a se îmbunătăţi actualele strategii pentru combaterea acestui fenomen.

“Cazurile de copii şi tineri care se sinucid pentru a scăpa de chinul hărţuirii sunt “evitabile”, a apreciat Niall Cowley, director internaţional al Beat Bullying.

Potrivit organizaţiei, şapte tineri din zece au suferit o formă de hărţuire sau intimidare - verbală, psihologică sau fizică, prin intermediul noilor tehnologii de comunicare sau faţă în faţă - cu posibile consecinţe pentru tot restul vieţii.

Europarlamentarul irlandez Sean Kelly a semnalat că mulţi părinţi nu au timpul necesar pentru a detecta abuzurile pe care le-ar putea suferi copiii lor... În Europa avem nevoie de o investigaţie pe scară largă pentru a detecta hărţuirea cibernetică şi a şti cum să o combatem”, şi că “mulţi dintre utilizatorii reţelelor de socializare şi ai noilor tehnologii sunt tineri care nu au suficientă experienţă pentru a-şi da seama că sunt victime ale hărţuirii”.

Şi în România există organizaţii care se ocupă de promovarea acestor probleme în rândul tinerilor. Asociaţia "Salvaţi Copiii", în cadrul proiectului Sigur.info promovează siguran'a navigării pe internet a copiilor - Sfaturi şi recomandări pentru părinţi şi copii despre utilizarea în siguranţă a Internetului. Asociaţia desfăşoară o campanie în şcoli susţinută de copii voluntari, membri ai asociaţiei.

Vocile acestor organizaţii încep să se facă auzite din ce în ce mai tare şi nu putem să rămânem nepăsători.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe