Autorităţile RM intensifică măsurile de protecţie a persoanelor aflate în custodia Poliţiei

UE alocă surse financiare pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie a cetăţenilor RM aflaţi în custodia Poliţiei: renovarea izolatoarelor, procurarea mijloacelor speciale de transport etc.
Izolator temporar din cadrul Inspectoratului de Poliţie din R. Moldova
Izolator temporar din cadrul Inspectoratului de Poliţie din R. Moldova (facebook.com)

Executivul de la Chişinău a aprobat, în cadrul şedinţei de miercuri, Planul de acţiuni pentru anii 2017-2020 privind reducerea relelor tratamente, abuzului şi discriminării faţă de persoanele aflate în custodia Poliţiei.

Documentul vine să contribuie la îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi transportare a persoanelor deţinute, precum şi la sporirea siguranţei cetăţenilor aflaţi în custodia Poliţiei. Totodată, implementarea acţiunilor propuse urmează să aibă un impact pozitiv şi în raport cu angajaţii Poliţiei care realizează misiuni de pază şi escortă, aceştia urmând să beneficieze de condiţii de muncă mai bune.

Printre obiectivele Planului se numără: revizuirea şi armonizarea cadrului normativ, îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi a infrastructurii izolatoarelor de detenţie provizorie din cadrul Poliţiei, îmbunătăţirea condiţiilor de transportare a persoanelor reţinute/arestate in procesul urmăririi penale.

Potrivit Guvernului, vor fi renovate minim 15 izolatoare de detenţie provizorie din cadrul unităţilor teritoriale ale Poliţiei, achiziţionate cel puţin 25 de unităţi de transport specializate pentru transportarea persoanelor aflate în custodia Poliţiei, renovate circa 100 celule, precum şi instruiţi, în materie de respectare a drepturilor omului, peste 200 de angajaţi. De asemenea, se propune implementarea la nivelul structurilor teritoriale ale Poliţiei a modulului "E-Reţinere", pentru eficientizarea monitorizării persoanelor pe perioada aflării acestora în custodia Poliţiei.

Costul estimativ al măsurilor prevăzute în Planul de acţiuni ar constitui aproximativ 49,2 milioane lei, peste 85% din sumă fiind acoperită din contul surselor financiare alocate de Uniunea Europeană.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe