UPDATE:Autorităţile R. Moldova în luptă cu intemperiile naturii

Oficialii moldoveni îndeamnă cetăţenii să nu părăsească locuinţele întrucât condiţiile meteo pot crea dificultăţi majore de deplasare, să aibă grijă în trafic şi să apeleze la serviciile de urgenţă în situaţiile de criză. 700 localităţi încă rămân fără curent electric.
Situaţie excepţională în Chişinău 21.04.2017
Situaţie excepţională în Chişinău 21.04.2017 (facebook.com)

UPDATE: Rămân deconectate de la energia electrică 583 localităţi din 19 raioane ale R. Moldova.

Primăria municipiului Chişinău informează că toate străzile din oraş au fost deblocate şi curăţate, se circulă inclusiv pe toate căile de acces spre suburbii. Pe parcursul zilei de vineri, echipele de intervenţie din cadrul serviciilor municipale au înlăturat şi tăiat peste 450 de copaci, doborâţi pe arterele principale ale oraşului. Mai multe localităţi din componenţa municipiului Chişinău sunt parţial, iar unele total deconectate de la reţeaua de energie electrică. Toate grădiniţele din Chişinău, spitalele municipale, inclusiv maternităţile au fost reconectate la sistemul centralizat de încălzire. Pe întreg teritoriul municipiului Chişinău se acţionează în continuare, pentru lichidarea consecinţelor ninsorii.

Inspectoratul Naţional de Patrulare din RM avertizează că, au rămas blocate doar 4 drumuri naţionale: raionul Cantemir R38, Vulcăneşti-Cahul-Taraclia; raionul Basarabeasca R36, Basarabeasca-Ceadîr-Lunga-Taraclia; raionul Nisporeni R25.1 M1-R25; raionul Cahul M3; Chişinău-Cimişlia-Vulcăneşti-Giurgiuleşti-frontiera cu România şi 147 drumuri locale.

Meteorologii susţin că precipitaţiile vor înceta în această seară, iar sâmbătă vor fi temperaturi de până la +10. Stratul de zăpadă a fost de 50 – 60 cm, ajungând în anumite zone şi până la 1 m. Aeroportul Chişinău şi-a reluat activitatea, dar Ministerul Mediului al RM a emis avertizare de risc sporit de inundaţii, solicitând, tuturor reprezentanţilor autorităţilor publice locale să inspecteze zonele de evacuare a apei din localităţile rurale şi urbane, eventual să înlăture neîntârziat stăvilarele formate din arbori căzuţi, pentru a ajuta la prevenirea inundaţiilor. La fel, au solicitat proprietarilor şi deţinătorilor de bazine acvatice (în RM sunt peste 4000 de iazuri) să monitorizeze îndeaproape nivelul apei, asigurând, după necesitate, evacuarea controlată (şi coordonată respectiv cu instituţiile abilitate) a apei, pentru evitarea ruperii digurilor şi a provocării inundaţiilor.

* * * * *

În contextul situaţiei excepţionale declarate în municipiul Chişinău, dar şi a situaţiei critice din toată ţara în urma ninsorilor abundente, Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat implicarea Forţelor Armatei Naţionale în vederea lichidării consecinţelor intemperiei abătute peste R. Moldova. Totodată, Premierul a cerut ca activitatea Celulei de criză creată de autorităţi să continue în următoarele zile.

Şeful statului care a dispus prin Decret prezidenţial mobilizarea totală a Armatei Naţionale pentru înlăturarea consecinţelor calamităţilor naturale şi Prim-ministrul au îndemnat moldovenii să se abţină de la deplasări, având în vedere faptul că meteorologii anunţă în continuare vreme rea. Pavel Filip a dispus ca şcolile, grădiniţele şi spitalele să fie conectate la căldură, precum şi să fie întreprinse măsurile pentru reconectarea localităţilor la energie electrică.

”Examinăm posibilitatea împreună cu Guvernul de a ne adresa Parlamentului în vederea declarării stării de situaţie excepţională, aceasta fiind prerogativa exclusivă a Parlamentului Republicii Moldova potrivit legislaţiei în vigoare”, scrie Dodon pe pagina sa de socializare.

În acelaşi context, Prim-ministrul a cerut Ministerului Mediului ca împreună cu autorităţile publice locale să monitorizeze nivelul apelor din râuri şi bazinele acvatice şi să ia măsurile care se impun pentru a preveni eventualele ieşiri din albii ale apelor.

Autorităţile şi instituţiile responsabile de gestionarea situaţiei îndeamnă moldovenii să rămână în case pe parcursul zilei de vineri, întrucât vremea poate crea dificultăţi majore de deplasare. Totodată, salvatorii solicită cetăţenilor să-şi menţină calmul şi să ţină cont de mesajele transmise de autorităţi.

Armata Naţională a R. Moldova a intervenit cu militari şi unităţi de tehnică specială pentru a ajuta populaţia şi a înlătura consecinţele căderilor de zăpadă. Echipe mobile formate din militari dislocaţi în garnizoana Chişinău şi dotaţi cu unităţi de tehnică specială, intervin la deszăpezire şi deblocare a căilor de acces în capitală.

La Ministerul Apărării a fost constituită o celulă de criză pentru monitorizarea intervenţiilor echipelor mobile ale Armatei Naţionale şi coordonarea activităţii acestora cu reprezentanţii comisiei pentru situaţii excepţionale.

Antrenaţi în eficientizarea traficului rutier sunt şi poliţiştii care oferă ajutorul necesar conducătorilor auto blocaţi în nămeţi. Inspectoratul Naţional de Patrulare din R. Moldova atenţionează că circulaţia pe drumurile de la ieşire şi intrare în toate raioanele din ţară este interzisă. De asemenea, în ţară sunt blocate 33 trasee naţionale şi 183 de localităţi, iar pe drumurile naţionale este interzisă deplasarea transportului de mare tonaj.

În dimineaţa zilei de vineri, Ion Sturza a scris pe pagina sa de socializare că autorităţole moldoveneşti ar trebui să introducă starea de urgenţă. ”Scoateţi armata, dacă o mai avem, poliţia, mobilizaţi tehnica agenţilor economici. Deschideţi rezerva de stat. Mobilizaţi resursele private de combustibil! Deblocaţi fonduri financiare din rezerva guvernului. Daţi un SOS internaţional. Faceţi ceva...”

Preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, şi preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, au solicitat membrilor şi simpatizanţilor să ajute la lichidarea consecinţelor calamităţii care s-a abătut aupra Moldovei.

”În primul rând, e nevoie să dăm o mână de ajutor la curăţarea căilor de acces către spitale, în special către cele de urgenţă. Cei care locuiţi în apropierea acestora şi sunteţi disponibili, vă rugăm să mergeţi acolo cât de curând posibil. Autorităţile vă vor explica cum puteţi ajuta. Ceilalţi sunt îndemnaţi să iasă la curăţarea curţilor de zăpadă şi de crengi. Dar vă rugăm să fiţi foarte atenţi pentru că există pericol de electrocutare”, scrie Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Andrei Năstase menţionează că sute de localităţi din R. Moldova au rămas în beznă, drumurile naţionale sunt blocate, pilonii de înaltă tensiune sunt la pământ, la fel şi mii de copaci doborâţi sau care stau să cadă, transportul public nu funcţionează, capitala este blocată în totalitate. Agricultorii aproape din toată ţara sunt afectaţi semnificativ de ninsori şi îngheţuri. ”Vă solicit să facem ordine în faţa blocurilor de locuit, să curăţim spaţiile din faţa sediilor.”

Notabil este faptul că precipitaţiile din ultimele 24 de ore reprezintă norma pentru o lună. Ministrul Mediului din R. Moldova sună alarma şi notează că, în centrul şi sudul ţării există riscul inundaţiilor. La moment 700 de localităţi din republică nu au energie electrică. Nu decolează şi nu aterizează niciun avion mai multe zboruri fiind anulate.

De menţionat că Parlamentul R. Moldova până în momentul de faţă nu a avut nicio reacţie în ceea ce priveşte solicitarea şefului statului şi premierului de a declara starea de situaţie excepţională pe întreg teritoriul ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe