Autorităţile franceze au început evacuarea “Junglei” din Calais

Sute de persoane au început să se adune la centrele de înregistrare ale taberei de imigranţi “Jungla” din oraşul francez Calais, în timp ce autorităţile au lansat o operaţiune de evacuare. Au izbucnit conflicte între imigranţi şi poliţişti în cursul nopţii în tabăra din nordul Franţei.
Un grup de imigranţi părăsesc tabăra “Jungla” din oraşul francez Calais, 23 octombrie 2016.
Un grup de imigranţi părăsesc tabăra “Jungla” din oraşul francez Calais, 23 octombrie 2016. (Captură Foto)

Câteva sute de persoane s-au aliniat în primele ore ale zilei de luni în faţa unor puncte oficiale de întâlnire, în condiţiile în care poliţia franceză a început evacuarea taberei de refugiaţi din oraşul nordic francez Calais, conform oficialilor şi reporterilor aflaţi la faţa locului.

Imigranţii au început să fie chestionaţi la ora locală 8 a.m. (0600 UTC) înainte să fie repartizaţi pe teritoriul Franţei, a declarat pentru DPA un purtător de cuvânt al prefecturii din Pas-de-Calais.

Aproximativ 6.000 până la 8.000 de imigranţi vor fi separaţi în patru grupuri – familii, bărbaţi necăsătoriţi sau singuri, minori neînsoţiţi şi alte persoane considerate a fi vulnerabile. Ei vor fi ulterior urcaţi în autobuze şi transportaţi la aproximativ 300 de adăposturi răspândite în întreaga ţară.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene în condiţiile în care zeci de imigranţi au aruncat cu pietre asupra forţelor de ordine şi au protestat împotriva demolării iminente a taberei improvizate.

Guvernul francez a susţinut că operaţiunea de eliberare şi apoi distrugere a taberei de imigranţi va dura câteva zile.

Un număr suplimentar de aproximativ 1.250 de poliţişti au fost trimişi în zonă pentru a menţine ordinea.