Autorităţile continuă căutarea rachetei lansate accidental de un avion NATO în apropierea graniţei Estoniei cu Rusia

Ministrul estonian al apărării Juri Luik
Ministrul estonian al apărării Juri Luik (Wikipedia.org)

Ministrul estonian al Apărării a suspendat un exerciţiu militar al NATO ce avea loc în Estonia, pe durata unei investigaţii lansate după ce un avion de vânătoare trimis în nord-estul Europei a lansat din greşeală o rachetă secretă în timpul manevrelor. Autorităţile sunt acum în căutarea rachetei, care a fost lansată în această săptămână de către un avion de luptă spaniol, în spaţiul aerian de deasupra ţării baltice, în apropierea graniţei ruseşti, potrivit site-ului Zero Hedge.

Ministrul Apărării Juri Luik a afirmat joia trecută, în timpul unei conferinţe de presă în Tallinn, capitala Estoniei, că racheta aer-aer lansată marţea trecută din greşeală deasupra sudului ţării nu a fost găsită şi că nu a provocat victime sau răniţi în rândul civililor.

“Ministrul spaniol al Apărării a cerut scuze şi şi-a exprimat regretul profund”, a precizat Luik, adăugând că şeful Forţelor Armate spaniole a cerut scuze, la rândul său, pentru eroare.

Potrivit Fox News, premierul estonian Juri Ratas a comunicat miercuri cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, exprimând îngrijorarea Estoniei faţă de acest “incident serios”.

Racheta avansată aer-aer de rază intermediară (AMRAAM) este capabilă să opereze în toate condiţiile de vreme, pe zi şi noapte, şi are o rază de acţiune de până la 100 km. Luik a declarat reporterilor că s-ar putea ca racheta să se fi prăbuşit într-o rezervaţie naturală izolată în regiunea estică Jogeva – nu prea departe de graniţa ţării cu Rusia.

“Racheta aer-aer nu a lovit niciun avion”, a afirmat Ministerul spaniol al Apărării într-o declaraţie publicată marţea trecută, adăugând că alte trei avioane de luptă au zburat alături de avionul spaniol Eurofighter înainte ca racheta să fie lansată. “După incident, avioanele s-au întors în siguranţă la baza aeriană Siauliai”.

Iar vineri, Ministerul spaniol al Apărării a declarat agenţiei ruse de ştiri Sputnik că nu îşi va schimba piloţii care operează în exerciţiu ca urmare a incidentului, cel puţin nu până la finalizarea misiunii acestora.

Ministerul a adăugat că NATO, şi nu Spania, a autorizat planul de zbor pentru avioanele lor. Un purtător de cuvânt al ministerului a precizat că o investigaţie este în curs de desfăşurare şi nu există pe moment rezultate preliminare.

Luik a cerut de asemenea Spaniei să investigheze cu atenţie incidentul, adăugând că şi el a lansat o anchetă internă separată pentru a evalua normele privind siguranţa ce au legătură cu organizarea de exerciţii militare aeriene în ţară.

Până când investigaţia va fi finalizată, Luik a afirmat: “Am suspendat toate exerciţiile NATO în spaţiul aerian estonian”.

Iar acum, se pare că ofiţeri de rang înalt în armata rusă s-au plâns agenţiei de ştiri TASS cu privire la acest incident.

Un oficial în structura militară a alianţei NATO a declarat miercuri pentru TASS, sub anonimat:

“În prezent, nu putem confirma existenţa unor contacte între Comandamentul pentru Operaţiuni al NATO şi armata rusă în legătură cu acest incident. Totuşi, aş adăuga că multe organizaţii civile şi militare îşi joacă rolul în asigurarea securităţii aeriene internaţionale. Nu putem spunem altceva despre acest incident cât timp are loc investigaţia”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe