Autopsia preliminară susţine că Floyd nu a murit de asfixiere. Familia victimei cere o autopsie independentă

George Floyd comemorat în locul în care a fost omorât în timpul arestării sale, Minneapolis, Minn., 28 mai 2020
George Floyd comemorat în locul în care a fost omorât în timpul arestării sale, Minneapolis, Minn., 28 mai 2020 (Stephen Maturen/Getty Images)

Constatările preliminare ale autopsiei efectuate de medicul legist al judeţului Hennepin arată că George Floyd, care a murit luni în custodia poliţiei din Minneapolis, după ce un ofiţer i-a apăsat gâtul cu genunchiul timp de aproape nouă minute, nu a murit din cauza strangulării sau a privării de oxigen.

Raportul complet al legistului este în curs de elaborare, dar rezultatele iniţiale, menţionate în documentele de inculpare împotriva ofiţerului de poliţie din Minneapolis, Derek Chauvin, indică faptul că „autopsia nu a evidenţiat nicio urmă fizică pentru a susţine un diagnostic de asfixiere traumatică sau strangulare."

Floyd a murit în timpul unui incident care a fost generat în urma unui apel la poliţie, care susţinea că bărbatul - identificat mai târziu ca George Floyd - se comporta bizar şi că a încercat să plătească cu o bancnotă falsă de 20 USD.

Ofiţerul de poliţie - Derek Chauvin - care a fost filmat stând cu genuchii pe gâtul lui Floyd, a fost arestat vineri şi acuzat de omor din culpă. Plângerea penală împotriva ofiţerului a susţinut că „a provocat moartea lui George Floyd prin săvârşirea unei fapte eminamente periculoase şi că are o minte depravată, şi nu ţine cont de viaţa umană”.

Raportul de autopsie citat în plângere sugerează că Floyd a murit din cauza unei combinaţii de boală de inimă şi de „potenţiale intoxicaţii” [referire la un eventual consum de droguri], care au fost agravate de arest.

„Efectele combinate ale faptului că Floyd a fost reţinut de poliţie, condiţiile sale de sănătate subiacente şi eventualele substanţe toxice din sistemul său au contribuit probabil la moartea sa”, a spus raportul, menţionând că Chauvin a avut genunchiul pe gâtul lui Floyd „timp de 8 minute şi 46 de secunde în total ”, inclusiv aproape două minute după ce Floyd nu a mai răspuns.

„Poliţia este instruită cu acest tip de reţinere în cazul unui subiect periculos”, notează documentul.

Deşi rezultatele preliminare ale autopsiei pot fi interpretate ca atenuând parţial acţiunile ofiţerilor, oficiali ai poliţiei la nivel naţional au condamnat acţiunile lui Chauvin.

Unii oficiali au cerut ca ofiţerii care au fost prezenţi la faţa locului în timpul arestării lui Floyd să fie puşi sub acuzare.

Între timp, familia lui Floyd a denunţat raportul preliminar al autopsiei, avocatul familiei spunând: „Familia nu are încredere în nimic provenind de la Departamentul de Poliţie din Minneapolis. Cum pot avea încredere?”.

Avocatul a subliniat că familia va căuta să facă o autopsie independentă. "Vom lua în custodie corpul lui George Floyd şi îl aducem pe Dr. Michael Baden pentru a efectua o autopsie independentă", a spus avocatul, conform publicaţiei The Sun.

Moartea lui Floyd a stârnit indignare şi proteste, multe dintre ele au degenerat în revolte haotice şi jafuri la scară naţională.

Demonstraţiile, adesea devenite violente, s-au răspândit în ultimele zile în locuri precum Los Angeles, Washington şi Chicago, cu un bărbat împuşcat mortal în Detroit, maşini de poliţie incendiate în Atlanta şi ciocniri cu poliţia din New York.

Până acum, acuzaţiile penale depuse împotriva lui Chauvin au făcut prea puţin pentru a stârni furia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe