Austria va expulza 60 de imami finanţaţi de Turcia, va închide 7 moschei

Sebastian Kurz
Sebastian Kurz (John Macdougall/AFP/Getty Images)

Austria a anunţat că ar putea expulza aproximativ 60 de imami finanţaţi de Turcia şi familiile lor şi ar putea închide şapte moschei ca parte a unei campanii de suprimare a “Islamului politic”.

Şi măsurile nu se limitează doar la atât, potrivit cancelarului austriac Sebastian Kurz, care a format o coaliţie guvernamentală din conservatori şi extrema dreaptă, pe fondul crizei imigraţiei care continuă să zguduie Europa.

În perioada în care Kurz era ministru pentru Integrare, el s-a ocupat, în 2015, de adoptarea unei “legi privind Islamul” care interzicea finanţările străine pentru grupurile religioase. Legea prevede, de asemenea, ca societăţile musulmane să aibă un “punct de vedere fundamental pozitiv faţă de stat şi societate”.

Discutând vineri cu reporterii în Viena, Kurz a afirmat: “Societăţile paralele, Islamul politic şi radicalizarea nu au un loc în ţara noastră”.

Ibrahim Kalin, purtător de cuvânt al preşedintelui Turciei, a răspuns imediat la măsurile Austriei.

“Decizia Austriei de a închide şapte moschei şi de a deporta imami cu o scuză jalnică reprezintă o reflectare a valului populist anti-Islam, rasist şi discriminatoriu din această ţară”, a precizat oficialul turc pe Twitter.

Măsura afectează aproximativ 60 de imami ce ar avea legături cu Asociaţia Culturală Turco-Islamică, o filială a Diyanet (Departamentul pentru Afaceri Religioase al Turciei).

De asemenea, şapte moschei vor fi închise după o investigaţie desfăşurată de autoritatea austriacă pe probleme religioase, care a descoperit că acestea au operat ilegal.

Astfel, vor fi închise patru moschei din Viena, două în statul federal Austria Superioară şi una în statul Carinthia.

Austria are o populaţie de aproximativ 8,8 milioane de persoane, dintre care aproximativ 600.000 sunt musulmani. Dintre aceştia, peste jumătate sunt turci sau au familii de origine turcă.

Recent, guvernul austriac a anunţat, de asemenea, restricţii suplimentare privind purtarea vălului islamic. De altfel, Austria are de asemenea planuri pentru a interzice fetelor din şcolile elementare şi grădiniţe să poarte vălul islamic.