Austria: statele UE care se opun redistribuirii refugiaţilor trebuie să primească mai puţini bani

Cancelarul austriac Christian Kern a făcut apel să se amplifice presiunea asupra ţărilor UE care refuză să îşi asume răspunderea în privinţa redistribuirii refugiaţilor. “Solidaritatea nu este un drum cu un singur sens”, a declarat social democratul despre UE.
Imigranţi şi refugiaţi se îndreaptă spre graniţa sârbo-ungară, în apropiere de Batajnica, Serbia, 4 octombrie 2016.
Imigranţi şi refugiaţi se îndreaptă spre graniţa sârbo-ungară, în apropiere de Batajnica, Serbia, 4 octombrie 2016. (Captură Foto)

Înaintea unui summit UE care va avea loc în Bruxelles, joi, cancelarul austriac Christian Kern, a făcut apel să se pună presiune pe ţările din blocul european care continuă să eşueze în problema acceptării refugiaţilor.

“În viitor, banii din bugetul UE trebuie să fie distribuiţi egal între ţările membre”, a declarat Kern ziarului german Die Welt.

“Dacă ţările continuă să evite soluţionarea problemei imigraţiei nu vor mai putea primi miliarde [de euro] din partea Bruxelles-ului”, a declarat Kern într-un articol publicat miercuri, susţinând că “solidaritatea nu este un drum cu un singur sens”.

În ceea ce priveşte probleme precum dezvoltarea economică, interese de securitate sau sancţiuni împotriva Rusiei, unele ţările UE se aşteaptă la solidaritate din parte altor state membre, a precizat Kern, “dar în privinţa altor probleme importante ele nu doresc să ştie nimic despre solidaritate”.

În 2015, Austria a adus contribuţii nete de aproximativ 851 milioane de euro la Uniunea Europeană. Alţi contribuabili neţi au fost Germania (14,3 miliarde de euro), Marea Britanie (11,5 miliarde de euro) şi Franţa (5,5, miliarde de euro).

Câteva state est-europene, pe de altă parte, primesc mai mulţi bani din partea UE decât suma cu care contribuie. Cel mai mare recipient este Polonia cu 9,5 miliarde de euro, fiind urmată de Republica Cehă (5,7 miliarde), România (5,2 miliarde) şi Ungaria (4,6 miliarde).

În acelaşi timp, unele dintre statele care primesc mai mult decât contribuie au refuzat până acum să ajute la redistribuirea unui număr total de 98.000 de refugiaţi până în luna septembrie a acestui an.

Până acum, doar 13.500 de refugiaţi au fost redistribuiţi în zona UE. Polonia, care până acum ar fi trebuit să primească 6.182 de solicitanţi de azil, nu a acceptat nicio persoană, în timp ce Republica Cehă, care ar fi trebuit să accepte 2.679 de refugiaţi, a acceptat până acum doar 12 persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe