Austria înăspreşte controlul la frontiere. 80.000 de imigranţi ar putea folosi noua “rută balcanică”

Doi soldaţi austrieci patrulează de-a lungul graniţei dintre Austria şi Slovenia, 29 ianuarie 2016.
Doi soldaţi austrieci patrulează de-a lungul graniţei dintre Austria şi Slovenia, 29 ianuarie 2016. (Captură Imagine)

La câteva zile după ce Viena a ameninţat că va reimpune controale vamale, forţele austriece au desfăşurat luni un exerciţiu de securitate la frontieră, în oraşul Spielfeld, pentru a fi pregătite în eventualitatea sosirii unui val de aproximativ 80.000 de imigranţi, care se presupune că vor călători prin noua “rută balcanică” din Albania, Muntenegru, Bosnia şi Croaţia către Europa Vestică şi Centrală.

“Un stat care nu îşi poate proteja frontierele îşi pierde credibilitatea”, a afirmat ministrul austriac de Interne, Herbert Kickl, care a condus exerciţiul împreună cu ministrul austriac al Apărării, Mario Kunasek. Peste 500 de poliţişti şi 220 de soldaţi austrieci, inclusiv membri ai noii unităţi “Puma”, au participat la exerciţiu, care a inclus şi o prezentare a elicopterelor “Black Hawk” şi a simulat tulburări la frontieră, unii cadeţi jucând rolul unor imigranţi recalcitranţi, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Kickl şi Kunasek sunt membri ai Partidului Libertăţii din Austria (FPO), care este un partener în guvernul de coaliţie condus de cancelarul conservator Sebastian Kurz. Luni, Kurz a afirmat că Austria va fi “pregătită şi va face tot ce este necesar pentru a proteja graniţele noastre în cazul în care Horst Seehofer, ministrul de Interne al Germaniei, avansează cu planurile de protejare a graniţei sudice a ţării sale”.

“De asemenea, trebuie să fim pregătiţi pentru cazul în care, din cauza fluxului masiv şi neaşteptat de imigranţi, măsurile de protecţie a frontierelor din aceste ţări prietene să nu mai fie eficiente”, a declarat Kickl la jumătatea acestei luni. “De asemenea, arătăm că suntem serioşi. Nu va avea loc nicio înregistrare ... ci o atitudine defensivă reală”.

“Situaţia este critică”, a declarat generalul Fritz Lang, director al Departamentului Poliţiei Criminale Federale din Austria, precizând că în fiecare zi au loc 30 de încercări de trecere ilegală a frontierelor. Potrivit lui Lang, imigranţii sunt în principal bărbaţi tineri, neînsoţiţi, “mulţi dintre ei fiind consideraţi luptători terorişti”, lucru care necesită o protecţie puternică a frontierelor, relatează Zero Hedge.

Austria a construit un gard la graniţa slovenă la sfârşitul anului 2015, după ce un număr masiv de solicitanţi de azil a început să intre pe teritoriul austriac din Slovenia. Între timp, Slovenia a construit un zid la graniţa sudică cu Croaţia pentru a opri fluxul de imigranţi ce se îndreaptă spre nordul Europei.

Lang, comentând situaţii în care imigranţii încearcă să pătrundă în ţară, a afirmat: “Cu siguranţă nu ne vom îmbunătăţi situaţia în ţară dacă pur şi simplu vom lăsa imigranţii să treacă. Şi poliţiştii noştri vor sta atât de aproape de graniţa slovenă încât orice cerere de azil de acolo va fi un caz pentru sloveni”.

Între timp, Kickl a rostit cuvinte dure la adresa cancelarului german Angela Merkel în urmă cu aproximativ două săptămâni, afirmând: “Întreaga problemă a început cu expresia ‘Putem să o facem’”. El a făcut referire la acceptarea a peste un milion de imigranţi în Europa în ultimii câţiva ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe