Austria expulzează un diplomat rus acuzându-l de spionaj. Rusia ameninţă cu măsuri similare

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov (Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images)

La începutul zilei, Austria a declarat un diplomat rus persona non grata citând suspiciuni de spionaj.

Rusia a reacţionat de urgenţă, spunând că va răspunde cu o măsură reciprocă, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Aceasta este [o întrebare] pentru Ministerul de Externe. Ministerul de Externe este de obicei cel care se ocupă de răspuns. Ştiţi că ambasadorul nostru a menţionat deja principiul tradiţional al răspunsului reciproc, într-un fel sau altul, va fi un răspuns", a declarat Peskov reporterilor.

Ambasada Rusiei în Austria a declarat, luni, că a fost indignată de decizia nefondată a Vienei de a-l expulza pe diplomatul rus pentru spionaj.

Ministerul de Externe austriac a confirmat expulzarea diplomatului rus.

"Putem confirma că diplomatul rus va fi expulzat. Comportamentul său contravine Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice", a declarat ministerul şi a refuzat să comenteze alte detalii.

Publicaţia Krone Zeitung raportase anterior că diplomatului i s-a dat un termen - până la 1 septembrie - la care trebuie să părăsească ţara. Ziarul a sugerat că diplomatul a fost implicat în spionaj industrial cu ajutorul unui cetăţean austriac.

În iunie, o instanţă austriacă a condamnat un colonel pensionat al Forţelor armate austriece la trei ani de închisoare sub acuzaţia de spionaj pentru Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe