Austria ameninţă că va da în judecată Ungaria dacă aceasta refuză să reprimească imigranţii

Ministrul austriac de Interne a ameninţat că intentează un proces Ungariei dacă aceasta refuză să primească înapoi imigranţii. În schimb, Ungaria a învinuit politicile proaste din Germania, Austria şi Grecia pentru criza refugiaţilor din Europa.
Ministrul austriac de interne Wolfgang Sobotka.
Ministrul austriac de interne Wolfgang Sobotka. (Captură Foto)

Ministrul austriac de Interne Wolfgang Sobotka a sugerat miercuri că ţara sa va intenta un proces împotriva Ungariei dacă vecinul său refuză să primească înapoi imigranţii care au trecut frontierele sale.

Tensiunile asupra imigraţiei s-au amplificat înaintea alegerilor prezidenţiale din 2 octombrie din Austria, care a acuzat Ungaria că permite imigranţilor să treacă graniţele sale şi, astfel, să încalce acordurile UE privind gestionarea situaţiei solicitanţilor de azil. Problema este cu atât mai critică cu cât în urma alegerilor ar fi posibil ca Partidul Libertăţii – un partid de extremă dreapta şi anti-imigraţie - să preia preşedinţia în Viena.

“Statele sau grupurile de state care încalcă permanent legea trebuie să se aştepte la consecinţe legale”, a declarat Sobotka la postul de radio ORF. “În acest caz, republica [austriacă] trebuie să intenteze un proces. Republica trebuie să se asigure că Uniunea Europeană acţionează în conformitate cu legea”.

Nu a fost clar ce fel de măsuri legale va lua în considerare guvernul vienez sau dacă această ameninţare nu este altceva decât o retorică politică.

Conform Regulamentelor Dublin ale Uniunii Europene, în momentul în care un imigrant pătrunde în blocul european, cererea pentru azil va trebui să fie procesată de statul UE unde ajunge prima dată persoana respectivă.

Ungaria – care va desfăşura în 2 octombrie un referendum pentru a determina dacă va urma planul UE privind cotele obligatorii de refugiaţi acceptaţi – a declarat că imigranţii care au trecut prin Ungaria au sosit pentru prima dată în Grecia, un alt stat membru al UE, şi apoi au traversat ruta Balcanică pentru a ajunge în nordul Europei.

În plus, Ungaria a învinuit Germania şi Austria pentru politicile lor anterioare de tipul graniţelor deschise pentru refugiaţi care a făcut ca peste un milion de imigranţi să sosească din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord în Europa în 2015.

Fluxul de refugiaţi şi imigranţi pe ruta Balcanică a fost încetinit după ce statele de pe această rută şi-au închis graniţele la începutul acestui an. Austria a implementat restricţii mai severe şi o cotă pentru acordarea de azil şi după ce Uniunea Europeană a încheiat un acord cu Ankara pentru împiedicarea imigranţilor să folosească Turcia ca punct de plecare spre Europa.

Majoritatea imigranţilor care au sosit în Europa în lunile recente au traversat Marea Mediterană din Libia cu destinaţia Italia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe