Australia, un rechin atacă şi ucide surfer de 18 de ani (VEZI VIDEO)

Marele alb - un rechin care poate fi pe cale de disparitie, conform unui studiu recent
Marele alb - un rechin care poate fi pe cale de disparitie, conform unui studiu recent (Terry Goss / Wikimedia Commons)

Un băiat în vârstă de aproximativ 18 ani a fost ucis de un rechin în largul coastei de est al Australiei. Este al doilea atac de acest gen care a avut loc în ţară din luna noiembrie până acum.

Poliţia din New South Wales a declarat că victima făcea body boarding la aproximativ 100 de metri de malul mării în oraşului Coffs Harbour, când a fost atacat de un rechin şi muşcat de picioare. Prietenii lui l-au târât la mal, unde paramedicii au încercat în zadar să-l salveze.

Atacul a fost al doilea de săptămâna trecută. La 23 noiembrie, un surfer de 35 de ani a fost ucis, în Gracetown, de un rechin.

Surfingul în Australia ucide mult mai multe persoane decât incendiile, cicloanele, inundaţiişe şi rechinii puşi împreună, potrivit unui nou studiu condus de Rob Brander de la Universitatea din New South Wales. În practică, cercetarea arată cum copleşitorii curenţi submarini (în limba engleză "rip curent"), sunt mult mai riscanţi şi fatali decât alte pericole naturale în Australia.

Studiul, publicat în Natural Hazards and Earth Science Systems, a constatat că în Australia curenţii submarini duc la o medie de 21 de decese în fiecare an, comparativ cu 7,5 decese de la tornade, 5,9 în incendii de pădure, 4,3 pentru inundaţii şi unul (acum două) de atacuri ale rechinilor, care împreună produc un total de mai puţin de 19 victime pe an.