Australia interzice călătoriile în ţările considerate fiefuri ale terorismului internaţional

Primul ministru australian Tony Abbott.
Primul ministru australian Tony Abbott. (Saeed Khan-Pool / Getty Images)

Australia şi-a înăsprit joi legislaţia privind lupta împotriva terorismului, interzicând de acum înainte orice călătorie spre ţări considerate fiefuri ale terorismului internaţional, în speranţa de a-i împiedica pe candidaţii la jihad să meargă în Siria sau în Irak, relatează AFP.

Circa 70 de australieni ar fi plecat deja în Orientul Mijlociu pentru a lupta alături de grupuri teroriste, precum organizaţia Statul Islamic (SI), suscitând nelinişte din partea autorităţilor de la Canberra.

Amendarea legislaţiei, propusă de către guvern, vizează incriminarea oricărei deplasări, fără un motiv valabil, într-o zonă declarată ca fiind teatru de activitate al unei organizaţii teroriste. Pedeapsa maximă este de zece ani de închisoare.

''Amendamentul referitor la combatanţii străini, adoptat astăzi de către parlament, va permite înainte de toate facilitarea urmăririi în justiţie a australienilor care au luptat în rândurile grupurilor teroriste din străinătate'', a declarat premierul Tony Abbott (conservator). ''El va permite, de asemenea, supravegherea mai uşor aici a potenţialilor terorişti şi a celor care 'predică ura' şi-i încurajează'', a mai spus Abbott.

Şeful executivului a estimat în faţa parlamentului că aproximativ o sută de australieni contribuie financiar sau au recrutat persoane pentru jihadiştii plecaţi în Orientul Mijlociu. El a precizat că circa cincizeci dintre ei, care au luptat în rândurile grupurilor teroriste, s-au întors în Australia şi că au fost anulate paşapoartele a 70 de persoane.