Australia: canoist luat ostatic de un crocodil uriaş, timp de două săptămâni

Crocodil
Crocodil (Ronaldo Schemidt / AFP / Getty Images)

Aventură cu un final fericit pentru o canoist din Noua Zeelandă care a rămas timp de două săptămâni ostaticul unui crocodil uriaş lung de şase metri, pe o insulă pustie din Australia. Când rămăsese aproape fără alimente şi apă, omul a fost salvat.

Ryan Blair, în vârstă de 37 de ani, a fost transportat de un iaht pe micuţa Governor Island, cu dorinţa de a explora zona, cu caiacul său, în zona din largul coastei din satul Kalumburu, situat la nord-vest de continent.

Când Blair a decis să vâslească pentru 4 km până la coastă, a fost imediat reperat de un crocodil lung de şase metri, care trăieşte în zonă de ani de zile. De fiecare dată când a încercat să plece cu caiacul său, de doi metri şi jumătate lungime, crocodilul l-a urmat, forţându-l să se întoarcă pe pământ şi să se îndepărteze cât mai repede. În cele din urmă, sâmbăta trecută, un rezident din Kalumburu, Don MacLeod, a reperat lumina care venea de la un foc pe care Blair l-a aprins pentru a cere ajutor, a ajuns pe insulă cu barca lui şi l-a salvat pe vâslaşul epuizat.

"Era fericit, dar în stare de şoc şi recunoscător că cineva a venit să-l salveze", a declarat MacLeod pe postul naţional de radio ABC. "I-am oferit o bere rece, iar apoi a dormit tot drumul până pe continent" a adăugat el. „A fost foarte, foarte norocos. Nici măcar nu ştia că existau crocodili în zonă. Mulţi turişti sunt un pic naivi cu aceste lucruri".

MacLeod a spus că a văzut „de mai multe ori", acel crocodil. „Într-o zi, a apărut chiar lângă iahtul meu, care are o lungime de şase metri şi am văzut că el avea o lungime la fel de mare. Acesta este cel mai mare cocodril pe care l-am văzut vreodată. Chiar dacă numărul crocodililor a fost redus din cauza vânătorii ilegale din zonă, există încă mulţi şi sunt foarte bătrâni şi vicleni şi, cu siguranţă, în căutare de o masă uşoară", a adăugat el.

În timpul călătoriei sale în Australia, Blair a avut deja parte de aventuri. El a călătorit din Queensland, în partea de nord-est a continentului, la bordul unui iaht al cărui proprietar a fost arestat şi închis în Darwin, în Teritoriul de Nord. Şi-a făcut apoi rost de un alt pasaj pe un alt vas, care l-a lăsat pe Governor Island, cu 160 de litri de apă, un pic de făină şi câteva produse alimentare uscate, care s-au epuizat foarte repede. O serie de încercări de a ajunge pe continent cu caiacul său i-au fost blocate de crocodil.

Marţi, Blair a luat primul avion de la Kalumburu spre oraşul Perth, spunând că a văzut destul din outback-ul sălbatic din Australia. „Pentru moment, vreau doar o pauză de la zilele mele aventuroase", a declarat el.