Australia adoptă o controversată lege împotriva criptării informaţiilor

(Getty Images)

Parlamentul australian a adoptat o nouă lege împotriva criptării care va forţa companiile hi-tech să ofere guvernului ţării acces la informaţiile criptate. Diverşi analişti susţin că proiectul de lege are implicaţii globale pentru confidenţialitatea în mediul digital.

„[Această lege] ne asigură că securitatea noastră naţională şi agenţiile de aplicare a legii dispun de instrumentele moderne de care au nevoie pentru a accesa, cu o autoritate şi monitorizare corespunzătoare, conversaţiile criptate ale celor care urmăresc să ne facă rău”, a declarat Procurorul General al Australiei, Christian Porter, fiind citat de publicaţia americană New York Times.

Proiectul de lege a trecut prin Senat joi seara, în ultima zi de lucru din acest an a Parlamentului din Canberra.

Opozanţii noii legi susţin că aceasta deschide o Cutie a Pandorei pentru aşa zisul grup Five Eyes, format din agenţii de securitate din Australia, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Canada şi SUA. „Odată ce ai construit instrumentele, devine foarte greu să susţii că nu le poţi preda guvernului american, britanic – devine un lucru pe care îl pot folosi toţi”, a afirmat Lizzie O’Shea, o avocată citată de New York Times.

Companiile australiene au criticat legea, afirmând că, în momentul în care ele se vor extinde pe pieţele străine, vor fi privite ca un echivalent al companiei chineze Huawei.

Când a fost întrebat recent dacă cetăţenii americani ar trebui să folosească produsele sau serviciile Huawei, directorul FBI Chris Wray a afirmat că agenţia sa este foarte îngrijorată de faptul că telefoanele mobile produse de Huawei furnizează „capacitatea de a modifica sau fura informaţii. Şi furnizează capacitatea de a desfăşura un spionaj nedetectat”. Huawei a respins remarcile lui Wray, precizând că nu prezintă un risc mai mare decât alte companii similare, potrivit CNBC.

De asemenea, agenţia de informaţii a Noii Zeelande a blocat la sfârşitul lunii noiembrie operatorul de telefonie mobilă Spark să folosească echipamente de la gigantul chinez Huawei pentru lansarea reţelei 5G, invocând „un risc semnificativ pentru securitatea reţelei”.

Forţarea companiilor australiene să permită guvernului să vadă date criptate face ca aceste companii să devină vulnerabile la aceleaşi critici îndreptate împotriva Huawei.

„Felul în care s-a vorbit despre Huawei în unele sectoare ale industriei noastre este exact acelaşi mod în care se vor referi de acum încolo competitorii la furnizorii australieni”, a precizat James Turner, cercetător în securitate cibernetică şi director la firma CISO Lens, citat de Australian Financial Review.

„Acest lucru nu este grozav pentru piaţa noastră de export şi suspectez că impactul va fi destul de costisitor. Vor exista contracte pe care nu le vom câştiga atunci când legislaţia noastră va fi invocată drept piedică”, a mai susţinut el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură