Austin, SUA: la sfârşitul seriei de explozii, atacatorul se sinucide în timp ce FBI încearcă să-l prindă

Suspectul care a provocat mai multe atacuri cu bombă în Austin, Texas, s-a sinucis în timp ce poliţia şi agenţii FBI încercau să îl aresteze
Echipaj de poliţie în apropierea unei locaţii din Austin, statul american Texas, unde a fost detonat un pachet-bombă, martie 2018.
Echipaj de poliţie în apropierea unei locaţii din Austin, statul american Texas, unde a fost detonat un pachet-bombă, martie 2018. (Getty Images)

Un tânăr alb în vârstă de 24 de ani din centrul statului american Texas s-a sinucis şi a rănit un ofiţer de poliţie când a detonat o bombă în interiorul automobilului său după ce fusese înconjurat de poliţie, miercuri, în jurul orei locale 2 a.m. la aproximativ 28 km de Austin.

Poliţia a avertizat că s-ar putea să existe şi alte bombe plasate în oraş, autorităţile neştiind locurile vizitate de suspect în ultimele 24 de ore şi a cerut publicului să fie precaut.

Preşedintele Donald Trump, care anterior a fost criticat pentru că nu a discutat despre atacurile armate care au avut loc recent în Statele Unite, a scris miercuri dimineaţa pe Twitter că “suspectul care a provocat mai multe atacuri cu bombă în Austin este mort”. El a adăugat “Forţele de ordine şi toţi cei îngrijoraţi şi-au făcut treaba bine”.

Atacatorul părea să fi vizat cartiere cu populaţie de culoare sau cea de origine latino-americană. Anthony House, în vârstă de 39 de ani şi Draylen Mason de 17 ani, ambii afro-americani, au fost primele victime. Mama lui Mason a fost de asemenea grav rănită.

Deşi iniţial atacurile păreau să vizeze persoane de culoare sau latino-americane, totuşi situaţia s-a schimbat când doi tineri albi au fost răniţi grav duminică de o bombă capcană. Apoi, un angajat de la Fedex a fost rănit când o bombă a explodat la o unitate de sortare a coletelor.

Poliţia încă nu ştie care a fost motivaţia atacurilor şi susţine că suspectul nu s-a aflat anterior în atenţia forţelor de ordine şi a organelor legii.

Şeful poliţiei din Austin, Brian Manley, a declarat că ofiţerii au folosit camere de supraveghere cu circuit închis, date de pe telefoanele mobile, declaraţii ale unor martori şi chitanţe de magazin pentru a-l depista pe atacator la hotelul Red Roof Inn, aflat la nord de Austin.

Cronologia atacurilor cu pachete cu bombă în Texas

2 martie: Anthony Stephan House, 39 de ani, este ucis de un pachet cu bombă care a explodat la ora locală 6:55 în locuinţa sa din Austin.

12 martie, ora locală 6:44: Draylen Mason, 17 ani, este ucis şi mama sa este grav rănită în urma detonării unui pachet cu bombă în bucătăria locuinţei lor.

12 martie, ora locală 11:50: Esperanza Herrera, 75 de ani, este grav rănită în urma exploziei unui pachet cu bombă în timp ce vizita locuinţa mamei sale.

18 martie: Doi tineri de peste 20 de ani au fost grav răniţi de o bombă amplasată pe un trotuar în apropierea aleei Dawn Song.

20 martie, în jurul orei locale 24:01 : Un bărbat este rănit într-o unitate Fedex din San Antonio, Texas, în urma exploziei unui pachet care conţinea cuie şi bucăţi de metal şi a cărui destinaţie era Austin. Angajatul rănit a fost spitalizat cu răni minore.

20 martie, 6:19: Echipa de genişti a răspuns apelului unei unităţi de sortare a Fedex situată la adresa 4117 Mckinney Falls Parkway, Austin, şi a securizat un pachet cu bombă neexplodat.

În momentul în care au sosit la locul unde atacatorul se afla în automobilul său, ofiţerii de poliţie au chemat întăriri, însă în timp ce întăririle soseau, atacatorul a încercat să fugă, forţându-i pe poliţişto să îl înconjoare pe un drum care ducea spre autostrada I-35. În timp ce poliţiştii s-au apropiat de automobilul atacatorului, acesta a detonat o bombă. Explozia l-a ucis pe atacator şi a provocat răni minore unuia dintre ofiţeri, care a fost aruncat pe spate.

Poliţia susţine că atacatorul a fost responsabil pentru cinci explozii în Austin, în timp ce al şaselea dispozitiv a fost dezamorsat înainte să fie detonat. Totuşi, poliţia nu a exclus că atacatorul ar fi putut avea complici.

Moartea atacatorului a survenit la câteva ore după ce reţeaua de televiziune CBS a publicat imagini video care îl arată pe suspect la un birou Fedex în sudul oraşului Austin. Surse ale autorităţilor au declarat că punctul critic al investigaţiei atacurilor a avut loc marţi în jurul orei locale 9 p.m., când au fost difuzate imaginile video.

Poliţia a identificat adresa suspectului şi acolo au extras date pe telefoane mobile, care în cele din urmă i-au îndrumat pe poliţişti spre hotelul unde se cazase atacatorul. De asemenea, autorităţile au obţinut informaţii de pe calculatorul suspectului, care au confirmat faptul că acesta căuta informaţii despre locuri de unde să poată detona pachetele cu bombă.

Nu se ştie dacă suspectul plănuia să plaseze al şaptelea dispozitiv în momentul în care a fost interceptat de poliţie. Şeful poliţiei a declarat că nu este clar de ce atacatorul a încercat să fugă din parcare.

Suspectul nu a fost identificat pe moment din cauza rănilor. După ce va fi identificat, rudele sale cele mai apropiate vor fi informate înainte ca numele său să fie făcut public.

Aceasta este cea mai recentă violenţă cu care Statele Unite s-a confruntat în ultimele luni.

Astfel, la 9 martie, un fost soldat american a luat ostatici şi a deschis focul într-un centru pentru veterani unde fusese tratat pentru tulburare de stres post-traumatic. După o situaţie tensionată de o zi, poliţia i-a găsit morţi atât pe pe fostul soldat, cât şi trei ostatici.

De asemenea, în luna februarie, un tânăr înarmat a făcut un adevărat măcel într-un liceu din Florida, ucigând cel puţin 17 persoane şi rănind multe altele. Tragedia a avut loc la câteva luni după masacrul comis în Las Vegas la 1 octombrie 2017, când Stephen Paddock a deschis focul asupra unei mulţimi de oameni care participau la un concert. Atacul a fost lansat din apartamentul său de la etajul 32 al Mandalay Bay Resort and Casino, fiind ucise aproximativ 60 de persoane şi rănite alte câteva sute.