Augustin Lazăr: Nu trebuie să ne gândim la acte de clemenţă când societatea se confruntă cu un val de criminalitate

Nu e momentul unor "acte de clemenţă" când societatea românească se confruntă cu un imens val de criminalitate, a ţinut să sublinieze procurorul general Augustin Lazăr, care respinge ferm ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi ciopârţirea Codurilor penale promovate de Guvern.
Augustin Lazăr
Augustin Lazăr (wall-street.ro)

Nu trebuie promovate "acte de clemenţă" precum ordonanţele privind graţierea şi modificarea Codurilor penale în favoarea infractorilor într-un context în care societatea românească se confruntă cu un val de criminalitate, a tras un semnal de alarmă miercuri, la CSM, procurorul general al României, Augustin Lazăr.

"E o conotaţie care este total negativă. Nu ar trebui să ne gândim la aceste aspecte când societatea românească se confruntă cu un val de criminalitate, când ne aşteptăm la alt val de criminalitate cu terorism, cu tot felul de probleme de criminalitate transfrontalieră, criminalitate violentă, noi acum să ne gândim la acte de clemenţă. Nu aş dori să stărui pe această problemă de clemenţă, este o chestiune care se poate discuta în Parlament, într-o stare de calm.

Noi, magistraţii, suntem îngrijoraţi în primul rând de problema dezarmării organelor judiciare de instrumentele juridice de combatere a criminalităţii. Aceasta este marea problemă, iar celelalte pot fi discutate de parlamentari cu calm în cadrul Parlamentului, pot fi analizate, evaluate", a declarat Augustin Lazăr, citat de Agerpres.

Deşi raportul MCV pentru România întocmit de Comisia Europeană arată că autorităţile statului au obţinut rezultate foarte bune, procurorul general a atras atenţia că, dacă ar fi adoptate proiectele de graţiere şi de modificare a Codurilor penale, acest lucru ar conduce la o reconsiderare a aprecierilor pozitive.

"Raportul MCV pune în evidenţă faptul că autorităţile statului român au obţinut rezultate bune şi foarte bune, sunt progrese remarcabile care au fost obţinute de instituţiile româneşti prin lupta anticorupţie şi a criminalităţii în general. Remarc unele elemente care sunt de observat, cum ar fi acele proiecte de acte normative şi care, dacă ar fi adoptate, ar conduce la o reconsiderare a aprecierilor pozitive care s-au făcut până acum", a subliniat Augustin Lazăr.

În acelaşi timp, procurorul general a explicat că nu doar faptele de corupţie sunt vizate în proiectul de modificare a Codurilor penale, ci şi conflictul de interese.

"Nu numai de corupţie este vorba, ci şi de alte genuri de criminalitate care sunt foarte apropiate. E vorba de infracţiunile de serviciu care sunt foarte apropiate corupţiei, cum este conflictul de interese şi care s-ar afla într-o situaţie foarte delicată în măsura în care textul ar fi modificat. Dacă vrem să aliniem la normele constituţionale textul conflictului de interese, schimbăm sintagma raporturi comerciale cu raporturi între profesionişti, dar nu umblăm la textul legii pentru a îl face nefuncţional", a precizat Augustin Lazăr.