Au fost dezvăluite numele celor patru suspecţi în cazul doborârii zborului malaezian MH17

Rămăşitele zborului malaezian civil MH17, care a fost doborât în estul Ucrainei în 17 iulie 2014.
Rămăşitele zborului malaezian civil MH17, care a fost doborât în estul Ucrainei în 17 iulie 2014. (Dominique Faget/AFP/Getty Images)

O echipă de procurori internaţionali a lansat primele proceduri penale împotriva a patru persoane suspectate de implicare în doborârea zborului MH17 al companiei aeriene Malaysia Airlines în apropierea graniţei ruso-ucrainene în urmă cu aproape 5 ani, potrivit publicaţiei The Moscow Times.

Zborul MH17 a fost doborât în iulie 2014 deasupra teritoriului deţinut de forţele separatiste pro-ruse în estul Ucrainei, fiind ucise toate cele 298 de persoane aflate la bordul avionului. Investigatorii au afirmat că avionul a fost doborât de o rachetă rusească, acuzaţie pe care Moscova a contestat-o în repetate rânduri.

Echipa internaţională de investigaţie condusă de olandezi, însărcinată cu atribuirea răspunderii penale pentru doborârea avionului, a deschis cauze penale împotriva cetăţenilor ruşi Igor Girkin, Serghei Dubinski şi Oleg Pulatov, precum şi împotriva cetăţeanului ucrainean Leonid Harcenko, a declarat procurorul şef olandez Fred Westerbeke, la o conferinţă de presă ce a avut loc miercuri.

Audierile împotriva suspecţilor vor începe în 9 martie 2020, a precizat Westerbeke. Cei patru bărbaţi au fost acuzaţi că au provocat prăbuşirea zborului MH17 şi de omorârea pasagerilor avionului.

Echipa Comună de Investigaţie (JIT) nu va solicita extrădarea deoarece Constituţiile rusă şi ucraineană interzic extrădarea propriilor cetăţeni, a mai susţinut Westerbeke. În schimb, JIT va cere Moscovei să îi aresteze şi să îi interogheze pe Girkin, Dubinski şi Pulatov.

JIT a afirmat că Girkin este un fost colonel FSB, care a îndeplinit funcţia de ministru al apărării al aşa-zisei Republici Populare Doneţk (RPD) în vara anului 2014.

Echipa a susţinut că Dubinski a fost şeful agenţiei de informaţii militare a RPD, iar Pulatov a fost şeful altui departament al agenţiei de informaţii militare din cadrul RPD. Cetăţeanul ucrainean Harcenko a fost şeful unui batalion de recunoaştere care lucra pentru cel de-al doilea departament.

Investigaţia a publicat de asemenea o convorbire telefonică interceptată între Vladislav Surkov, consilier al preşedintelui Vladimir Putin, şi fostul lider al RPD Alexander Borodai, în cadrul căreia cei doi au discutat despre furnizarea de asistenţă militară de către Rusia.

Investigatorii au colectat suficiente dovezi pentru a demonstra că Rusia a furnizat lansatorul de rachete folosit pentru a doborî zborul MH17, a precizat Westerbeke.

Moscova a declarat că nu are încredere în investigaţia desfăşurată de JIT.

“Rusia nu a putut să participe la investigaţie, în ciuda faptului că şi-a exprimat interesul legitim de la bun început şi a încercat să se alăture [investigaţiei]”, a afirmat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, reporterilor înainte ca JIT să facă anunţul miercuri.