Au crescut vânzările cărţii '1984' de George Orwell

(photos.com)

Big Brother, personaj metaforic reprezentând supravegherea omniprezentă, creat de George Orwell în '1984', înregistrează un nou succes comercial odată cu recentele dezvăluiri despre un imens sistem de spionaj electronic realizat de serviciile secrete americane.

În ultimele zile, vânzările cărţii '1984' au crescut pe Amazon, principalul site de vânzări de carte online, relatează AFP. Cartea futuristă publicată în 1949, cu un an înainte de moartea autorului, trecuse în clasamentul de vânzări de pe locul al 6.208-lea pe al 193-lea.

Lucrarea traversează a doua tinereţe în plin scandal al interceptărilor telefonice şi online din Statele Unite, dezvăluirile aparţinând unui fost agent al serviciilor secrete, Edward Snowden.

Pe baza informaţiilor furnizate de tânărul consultant de 29 de ani, ziarele britanic The Guardian şi american The Washington Post au dezvăluit săptămâna trecută existenţa a două programe secrete ale Agenţiei naţionale americane pentru securitate (NSA) pentru supravegherea convorbirilor telefonice şi pe internet.

Preşedintele Barack Obama le-a apărat în numele siguranţei americanilor, ca un mijloc de luptă împotriva terorismului.