Atlasul fundului mărilor polare dezvăluie desene „rare şi enigmatice”

Atlasul cel mai complet şi de înaltă rezoluţie al ambelor regiuni polare, care dezvăluie desene ciudate, este prezentat la Adunarea Generală a „European Geosciences Union” (EGU) din Viena.

Imagine din Atlasul fundului mării polare
Imagine din Atlasul fundului mării polare

Mai mult de 250 de geologi marini şi glaciologi din întreaga lume au petrecut ultimii patru ani colectând imagini impresionante de funduri marine şi forme de relief glaciare, pentru a publica noul Atlas of Submarine Glacial Landforms. Această nouă colecţie permite cercetătorilor să interpreteze istoria marilor calote de gheaţă de pe Pământ şi să vadă modul în care schimbările de mediu au reformat continentele.

Mii de kilometri pătraţi ai fundului mării, care acoperă o suprafaţă de dimensiunea Marii Britanii, prezintă o serie de fenomene geologice, cum ar fi zgârieturi datorate aisbergurilor uriaşe sau linii glaciare.

Sunt descrise mai mult de 35 de forme de relief individuale, variind de la caracteristicile dramatice ale permafrostului din Siberia de Est, la depozitele uriaşe de sedimente care se acumulează în gurile celor mai mari gheţari. Oamenii de ştiinţă au examinat „amprenta” gheţarilor din trecut şi a straturilor de gheaţă de pe fundul mării, unde, anterior, au avansat şi s-au retras din cauza modificărilor climatice ale Pământului.

Kelly Hogan, un geofizician de la British Antarctic Survey (BAS) şi editor al volumului, care miercuri 25 aprilie a prezentat atlasul în cadrul EGU din Viena, declară: „Este emoţionant să vezi în sfârşit atlasul imprimat, este o mare realizare reunirea tuturor acestor imagini într-un mod care ne permite să interpretăm peisajul polar ca niciodată înainte, şi este o reprezentare frumoasă a fundului mării, care ne poate spune multe despre trecut, la fel ca inelele copacilor. Este pentru prima dată când sunt reunite exemple ale celor mai cunoscute formaţiuni glaciare. De exemplu, alinierile glaciare de-a lungul Peninsulei Antarctica, dar, de asemenea, caracteristici rare şi enigmatice, cum ar fi o formaţiune în formă de ac, de 40 kilometri lungime din Marea Barents şi poligoanele îngheţate - movile ridicate cu modele geometrice - formate într-un peisaj de permafrost (apoi scufundat de mare), în Marea Laptev, din estul Siberiei".

Profesorul Julian Dowdeswell, director al Scott Polar Research Institute de la Universitatea Cambridge, spune: „Formele de relief glaciare individuale şi grupurile de forme de relief prezentate în atlas acoperă o largă distribuţie geografică a celor mai reci medii de pe planetă, de la Antarctica de Est la zonele mai calde unde gheaţa ajunge la mare, cum ar fi fiordurile din Chile sau Alaska.

Ele s-au creat după ultima perioadă glaciară de acum aproximativ 20.000 de ani, dar, de asemenea, includ forme de relief de glaciaţii „antice“, de exemplu, se întâlnesc aliniamente glaciare de mulţi kilometri lungime în bazinul de Murzuq în Libia, formate dintr-un strat de gheaţă care a crescut în Africa, în urmă cu aproximativ 450 de milioane de ani, atunci când continentul era stabilit deasupra Polului Sud. Aceste formaţiuni geologice „antice” sunt izbitor de asemănătoare cu caracteristicile pe care le vedem pe fundul mării din jurul Antarcticii de astăzi, care s-au format dintr-un strat de gheaţă antarctică extinsă de-a lungul ultimei perioade de frig glaciar.”

Mai multe informaţii: British Antarctic Survey: New atlas provides highest-resolution imagery of the Polar Regions seafloor