"Aţi ajuns să vindeţi şi limba părinţilor" - Protest în Piaţa Victoriei după modificarea Ordonanţei privind Codul Administrativ

Miting în Piaţa Victoriei
Miting în Piaţa Victoriei (Epoch Times)

În jur de 200 de persoane au protestat, duminică, în Piaţa Victoriei, faţă de adoptarea, de către Guvern a Ordonanţei de Urgenţă privind Codul Administrativ al României, ordonanţă în baza căreia autorităţile locale pot decide prin hotărâri de consiliu, utilizarea limbii minorităţilor în unităţile administrativ teritoriale şi în cazul în care nu este atinsă ponderea de peste 20% de reprezentare. Ori, potrivit organizatorilor mitingului, acesta este un act de trădare naţională căci introduce limba maghiară ca a doua limbă oficială în stat, lucru care îi va dezavantaja pe români în zonele unde aceştia sunt minoritari.

Cei circa 200 de participanţi la eveniment, mulţi dintre ei îmbrăcaţi în costume populare, au fluturat steaguri tricolore, s-au prins într-o horă a unirii, au scandat şi au cântat cântece patriotice. De altfel, din boxele aduse la eveniment au răsunat de-a lungul unei mari părţi din miting melodii mobilizatoare, începând cu Imnul Naţional, continuând cu "Treceţi batalioane române Carpaţii" etc.

"Se oficializează limba maghiară ca a doua limbă în stat prin extinderea folosirii ei de la nivel local la nivel central, ne mai nemulţumeşte desfiinţarea pragului de 20% pentru ponderea minorităţilor. Este un act de trădare premeditată, pentru că, dacă vă aduceţi aminte, acum vreo 10 zile Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă fără prevederile UDMR-ului pe care însă, în mod ciudat, nu a publicat-o în Monitorul Oficial. Deci s-a aşteptat o săptămână, opt zile, fără să fie publicată în MO ca UDMR-ul să vină mai apoi să îşi impună pretenţiile aberante. Noi nu avem nimic cu minoritatea maghiară, noi suntem împotriva politicii pe care o desfăşoară UDMR, politică ce are ca scop asumat declararea autonomiei teritoriale pe criterii etnice iar acest Cod administrativ este o armă în mâna structurilor maghiare care visează la autonomia teritorială pe criterii etnice.

Noi cerem guvernului să abroge OUG. Se va produce o a doua epurare etnică masivă a românilor din Covasna, Harghita, Mureş, Cluj, Satu Mare pentru că instituţiile şi administraţia vor fi nevoite să angajeze cunoscători de limba maghiară. Deci nu mi se pare firesc ca unui cetăţean român să i se impună la angajarea într-o instituţie publică să cunoască limba maghiară", a declarat, pentru Epoch Times, Mihai Tîrnoveanu, preşedintele organizaţiei Calea Neamului.

La rândul său, un preot prezent la mitingul de astăzi a ţinut să transmită un mesaj politicienilor şi nu numai lor, ci şi românilor care îi ţin la putere:

"Conducători ai României, şi voi care v-aţi perindat 30 de ani prin Parlament şi nu numai voi ci şi voi, români care îi sprijiniţi şi i-aţi băgat în Parlament şi îi ţineţi la putere. Aţi început prin a vă vinde pe voi înşivă, apoi aţi continuat vânzând România bucată cu bucată, toţi ce aţi putut, ce aţi apucat, aţi vândut şi viitorul copiilor noştri, acum aţi ajuns să vindeţi şi limba părinţilor voştri, v-aţi pus o pecete de neşters pe voi, o pecete de trădători de ţară şi de neam şi de Dumnezeu. Nici moartea nu vă va şterge pecetea aceasta şi vă asigurăm de dispreţul nostru", a declarat preotul.

Vom reveni cu materialul video

Reamintim că Guvernul a adoptat, în ultima şedinţă, o serie de modificări la OUG privind Codul administrativ. Astfel, autorităţile locale pot decide, prin hotărâri de consiliu, utilizarea limbii minorităţilor în unităţile administrativ teritoriale şi în cazul în care nu este atinsă ponderea de peste 20% de reprezentare. „Codul Administrativ păstrează prevederea potrivit căreia în unităţile administrativ teritoriale în care cetăţenii aparţinând unei minorităţi naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor stabilit la ultimul recensământ, autorităţile Administraţiei Publice Locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora precum şi serviciile publice deconcentrate asigură folosirea în raportul cu aceştia şi a limbii minorităţii naţionale respective”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, citat de Adevărul.

O altă modificare vizează înlocuirea sintagmei în forma „bilingv” cu sintagma „în limba români şi în limba minorităţilor”, în cazul în care în comunitate trăiesc mai multe minorităţi.

Aceste modificări au fost adoptate după ce premierul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere la Guvern cu liderul UDMR Kelemen Hunor, care i-a cerut şefului Executivului revenirea la Codul administrativ aprobat de Parlament.

Modificarea OUG-ului de către Guvern la cererea UDMR i-a nemulţumit pe organizatorii protestului care au transmis, în apelul lor de mobilizare, că respectiva ordonanţă este un act de trădare naţională ce va duce la disoluţia autorităţii statului român în mai multe zone ale ţării unde populaţia românească este redusă numeric.

"Aşa cum am atras atenţia încă de anul trecut, textul de lege menţionat impune obligativitatea folosirii limbilor materne ale minorităţilor naţionale nu doar autorităţilor administraţiei publice locale şi serviciilor publice deconcentrate, ci şi instituţiilor publice aflate în subordine, ceea ce contravine art. 120 alin. (2) din Constituţie. În acest fel, se nesocoteşte obligaţia constituţională a existenţei unei ponderi semnificative ca premiză a folosirii limbii materne a persoanelor aparţinând unei minorităţi naţionale în relaţia cu autorităţile publice, pragul de 20% devenind opţional, iar nesocotirea lui este lăsată la arbitrariul organelor deliberative sau chiar a unei singure persoane în cadrul instituţiilor sau autorităţilor cu conducere unipersonală", au transmis organizatorii mitingului, asociaţia Calea Neamului, în apelul lor de mobilizare.