Atenţie la chimicalele din produsele cosmetice

Unele produse cosmetice conţin substanţe chimicale care ar putea mări riscul apariţiei diabetului.
Unele produse cosmetice conţin substanţe chimicale care ar putea mări riscul apariţiei diabetului. (pixabay.com)

Conform rezultatelor unui studiu realizat de un grup de cercetători de la Universitatea Uppsala, Suedia, unele produse cosmetice conţin substanţe chimicale care ar putea mări riscul apariţiei diabetului.

Un exemplu în acest sens îl constituie ftalaţii – compuşi chimici prezenţi în produse cosmetice cum ar fi fondul de ten ori unele creme sau parfumuri. Ftalaţii se adaugă şi în plastic, pentru a-l face mai flexibil şi transparent.

“Oamenii sunt expuşi la aceşti produşi chimici în diferite feluri, întrucât îi pot inhala din parfumuri, deodorante sau chiar şi din unele alimente”, a precizat coordonatoarea studiului, Monica Lind.

Cercetătorii suedezi avertizează că prezenţa acestui compus în produsele cosmetice creşte riscul apariţiei diabetului. Ei au analizat structura sângelui la 1.000 de persoane cu vârstă de peste 65 de ani. Astfel, au observat că nivelul de zahăr din sânge scade când o persoană nu mănâncă pentru cel puţin opt ore.

Rezultatele studiului au relevat faptul că la persoanele cu un nivel mare de ftalaţi în sânge riscul de apariţie a diabetului este substanţial crescut comparativ cu cele fără acest compus chimic în organism.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură