Atena cuprinsă de haos. Ciocniri violente între manifestanţi şi poliţie

Ciocniri violente între poliţie şi manifestanţi în Atena, Grecia, 12 ianuarie 2018.
Ciocniri violente între poliţie şi manifestanţi în Atena, Grecia, 12 ianuarie 2018. (Getty Images)

Mii de cetăţeni greci au ieşit vineri pe străzi pe fondul nemulţumirilor tot mai mari privind adoptarea de noi reforme care vor restricţiona dreptul muncitorilor de a participa la greve.

Spitale, şantiere navale şi diverse centre de transport din Atena au fost afectate de noile greve, care marchează prima tulburare industrială majoră a Greciei în 2018.

Metroul din Atena, care este folosit de aproape un milion de oameni zilnic, a fost închis în timpul grevei, provocând haos în traficul din capitală.

Proiectul de lege, care va fi supus luni aprobării în Parlament, va restructura beneficiile familiilor şi va îngreuna condiţiile pentru organizarea de greve.

Localnicii furioşi au mărşăluit vineri în capitala elenă, afişând bannere şi scandând “Nu vă atingeţi de greve!”.

Manifestanţii s-au ciocnit cu poliţia în faţa clădirii Parlamentului, forţele de ordine răspunzând cu gaze lacrimogene.

Proiectul de lege, care va fi supus luni votului în parlament, a înfuriat cetăţenii eleni, întrucât venituri au scăzut, iar condiţiile de trai s-au înrăutăţit de când Grecia a primit un ajutor financiar (bailout) internaţional pentru a evita falimentul în 2010 şi după ce, ulterior, a mai cerut două bailout-uri.

George Papaspyropoulos, ofiţer naval pensionat, a afirmat: “[Acest proiect de lege] anulează, în esenţă, dreptul de a participa la greve... astfel de lucruri au avut loc doar în perioada juntei”, făcând referire la dictatura militară ce a condus Grecia în perioada 1967-1974.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe