Atacuri cu rachete katiuşa lovesc baza Balad din Irak, care găzduieşte trupe americane

Şiiţi irakieni pătrund în ambasada SUA din Bagdad
Şiiţi irakieni pătrund în ambasada SUA din Bagdad (Murtadha Sudani/Anadolu Agency via Getty Images)

Două rachete Katiuşa au lovit baza aeriană Balad din nordul Bagdadului care găzduieşte forţe americane, a raportat Reuters, citând surse de securitate. Nu există rapoarte imediate despre victime.

Reuters a citat anterior Poliţia locală care a afirmat că o rachetă de acelaşi tip a aterizat în Zona Verde, în apropierea Ambasadei SUA din Bagdad, provocând victime. Potrivit radiodifuzorului Al Arabiya, calea de acces care duce la Ambasada SUA a fost închisă în urma atacului.

Între timp, cinci persoane au fost rănite într-un atac cu mortiere în cartierul Jadiriya din capitală, care găzduieşte clădiri ministeriale, a informat Al Arabiya.

Cu toate acestea, surse de securitate irakiene au declarat că nu au existat victime în nici unul dintre cele trei incidente separate.

"Mai multe rachete au explodat sâmbătă în centrul Bagdadului, într-o zonă rezidenţială din Al-Jadriya şi baza militară Balad, la nordul capitalei. Momentan nu există victime", se arată în declaraţie.

Vineri, generalul Qassem Soleimani, liderul forţelor Quds iraniene şi Abu Mahdi al-Muhandis, adjunctul comandantului unei grupări şiite irakiene, s-au numărat printre cei ucişi într-un atac efectuat de drone americane în apropierea Aeroportului Internaţional din Bagdad.

Preşedintele Trump a numit atacul o lovitură preventivă, defensivă, însă omologul său iranian, Hassan Rouhani, a avertizat că Teheranul se va răzbuna pentru ceea ce consideră că este o "crimă odioasă".

Atacul survine la câteva zile după izbucnirea unor violenţe în capitala irakiană Bagdad, în timpul cărora protestatari, mâniaţi de atacurile aeriene ale SUA împotriva unui grup şiit irakian controlat de Iran, au luat cu asalt Ambasada SUA, cu permisiunea guvernului de la Bagdad.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe