Atacul cu bombă din Ungaria: “Cineva a dorit să ne ucidă ofiţerii”, susţine şeful poliţiei

Cu o săptămână înaintea unui referendum important ce va stabili direcţia politicii ungare privind imigraţia, Budapesta a fost scena unui atac cu bombă în care au fost răniţi doi poliţişti. Opozanţii guvernului susţin că atacul a fost orchestrat de autorităţi pentru a speria cetăţenii înaintea votului.
Poliţişti maghiari investighează explozia de duminică din Budapesta, care a făcut două victime pe 25 septembrie 2016
Poliţişti maghiari investighează explozia de duminică din Budapesta, care a făcut două victime pe 25 septembrie 2016 (ISZA/AFP/Getty Images)

Poliţia ungarî investighează posibilele legături cu terorismul după ce o bombă a fost detonată sâmbătă seara în centrul Budapestei cu câteva zile înaintea unui vot crucial vizând politica privind imigraţia.

Martorii au descris că au văzut un suspect aşteptând în pragul uşii unei clădiri înainte să arunce un dispozitiv explozibil ce conţinea cuie asupra a doi ofiţeri de poliţie care au trecut pe lângă respectiva clădire.

Karoly Papp, inspector şef al Poliţiei Ungare, a declarat: “A fost o bombă artizanală. Cineva a urmărit să ne ucidă ofiţerii”.

Poliţia caută un bărbat ce are vârsta cuprinsă între 20 şi 25 de ani, şi care purta o şapcă albă de pescuit în momentul incidentului.

Ofiţerii de poliţie susţin că nu este clar dacă suspectul se află încă în Ungaria sau dacă a părăsit ţara.

În plus, autorităţile au anunţat o recompensă de aproximativ 32.000 de euro pentru toţi cei care oferă informaţii ce duc la prinderea suspectului.

Ca urmare a exploziei, Ungaria şi-a intensificat securitatea la graniţe şi pe aeroporturi.

Poliţia a declarat că încă nu este clar dacă explozia a fost un atac terorist.

Într-o conferinţă de presă, poliţia ungară a precizat că lucrează în paralel asupra a şapte posibile teorii în privinţa incidentului.

Explozia a spart geamurile clădirilor din zona respectivă şi a cauzat panică pe străzile învecinate, iar zeci de ambulanţe s-au grăbit să ajungă la faţa locului, şi anume la intersecţia străzii Kiraly cu bulevardul Terez.

Autorităţile au descoperit cuie în zonă şi acum investighează unele rapoarte ce susţin că bomba a fost aruncată asupra celor doi ofiţeri de către un atacator care a fugit de la faţa locului la scurt timp după explozie.

Cei doi ofiţeri de poliţie răniţi - o femeie în vârstă de 23 de ani, cu traumatism cranian, şi un bărbat de 26 de ani, rănit la un picior – au fost spitalizaţi şi se află în stare gravă, sub terapie intensivă, a declarat şeful poliţiei, adăugând că starea lor este pe moment stabilă.

Scena exploziei a fost declarată sigură de oficialii securităţii.

În materialele video difuzate sunt văzute câteva persoane cum sunt tratate la faţa locului pentru răni uşoare, dar nu părea să se fi produs pagube clădirilor din zonă.

Opozanţii premierului Viktor Orban au declarat că explozia, care a avut loc sâmbătă seara la ora locală 10:30 p.m., în apropierea unui magazin din centrul Budapestei, a fost orchestrat de guvern pentru a induce frica în sânul populaţiei înaintea unui vot important.

Explozia a avut loc cu doar o săptămână înainte ca cetăţenii ungari să meargă la urnele de votare înaintea unui referendum naţional ce va stabili direcţia politicii ţării privind imigraţia.

Orban a fost un opozant vocal al imigraţiei în Europa şi cere alegătorilor să respingă cotele obligatorii ale UE pentru redistribuirea imigranţilor în Ungaria, susţinând că imigraţia amplifică riscurile pentru securitatea naţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe