Atac virulent marca PSD. Savu: Kovesi este cel mai politician dintre procurori. Să-şi dea demisia

Senatorul PSD Daniel Savu
Senatorul PSD Daniel Savu (facebook.com)

Declarată recent de Forbes cea mai populară femeie din România, Laura Codruţa Kovesi se pare că nu este la fel de populară în rândul social-democraţilor. Senatorul PSD Daniel Savu susţine că şefa DNA este, de fapt, "cel mai politician dintre procurori" şi se află mereu la dispoziţia preşedinţilor ţării, motiv pentru care îi cere nici mai mult nici mai puţin decât demisia din funcţie.

"La fel cum obişnuia să declare pe timpul lui Traian Băsescu, (am văzut cu ce rezultate!) procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, ne spune şi acum că nu are obiectiv mai important decât lupta împotriva corupţiei. Aparent fără nicio legătură cu şefa DNA, preşedintele Klaus Iohannis anunţă şi el aceeaşi prioritate, considerând probabil că aşa va da mai multă greutate funcţiei prezidenţiale.

Problema celor doi demnitari este că, în loc să lase faptele şi respectul pentru lege să vorbească în locul bunelor intenţii, reuşesc aproape în tandem să demonstreze contrariul. Înţelegem astfel de ce anticorupţia este doar pentru cine vrea sistemul la un moment dat, iar unii politicieni sunt mai vulnerabili decât alţii, în funcţie de corecta şi oportuna lor poziţionare", scrie Daniel Savu pe blogul personal.

Senatorul PSD a precizat că, la ultima ieşire publică, preşedintele Iohannis a reuşit să uimească atât opinia publică, cât şi juriştii de meserie, spunând că nu va promulga modificările la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, aflate încă în dezbatere parlamentară.

"Dovedind o lipsă de respect faţă de Parlament pe care numai la Băsescu am mai regăsit-o, preşedintele Iohannis s-a antepronunţat cu privire la această lege, înainte să o primească la promulgare, având ca argument, culmea, lupta anticorupţie ce trebuie să continue. Interesant este că intenţia preşedintelui de a bloca modificările la Coduri vine doar în sprijinul procurorilor DNA, care în actualele condiţii vor putea continua arestările pe bandă rulantă", a acuzat Daniel Savu.

De cealaltă parte, DNA acuză că adoptarea modificărilor respective iniţiată de mai mulţi deputaţi, majoritatea PSD, ar diminua semnificativ eficienţa DNA, ar îngreuna identificarea şi pedepsirea infractorilor şi ar afecta în mod sever statutul procurorilor în cadrul sistemului judiciar. Îngrijorări similare au ridicat şi ambasadele SUA, Germaniei şi Marii Britanii, în timp ce experta anticoprupţie Laura Ştefan a avertizat că, dacă aceste modificări legislative vor intra în vigoare, s-a terminat cu lupta împotriva corupţiei.

Senatorul PSD este de părere că sub pretextul luptei anticorupţie, aceste controverse generează în realitate suspiciuni şi nesiguranţă, de pe urma cărora beneficiază protagoniştii dosarelor cu prejudicii de zeci de milioane de euro, care încă stau la DNA şi aşteaptă în continuare să fie trecute pe lista de priorităţi, făcând referire la membri din noul PNL sau la persoane care, în urmă cu şase luni, "erau chiar pe scena campaniei electorale pentru prezidenţiale, în spatele lui Klaus Iohannis".

"Ce spune doamna Kovesi despre tot acest puzzle al intereselor? Nimic, ea luptă în continuare împotriva corupţiei, care de fapt stă blocată în sertarele DNA, sub atenta supraveghere a şefului statului. În opinia mea, blocajele se rezolvă întotdeauna printr-o demisie. În acest caz, demisia şefei DNA ar fi soluţia de impulsionare reală pentru lupta anticorupţie şi ar elimina motivele de suspiciune şi lipsă de echilibru în tratarea dosarelor.", şi-a exprimat opinia Daniel Savu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.