Atac mortal împotriva unei echipe care educa localnici din Guineea despre ebola

Medici din Senegal in lupta contra Ebola
Medici din Senegal in lupta contra Ebola (Epoch Times)

Opt persoane, inclusiv trei jurnalişti, au fost ucise, joi, într-un atac asupra unei echipe care încerca să-i înveţe pe localnici din sudul Guineei despre riscurile purtate de virusul ebola, relatează Al Jazeera.

”Opt cadavre au fost găsite în latrina satului. Trei dintre ei aveau gâtul tăiat”, a declarat joi Damantang Albert Camara, un purtător de cuvânt al guvernului.

Cadavrele au fost descoperite după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că peste 700 de noi cazuri de ebola au fost înregistrate în Africa de Vest numai în ultima săptămână.

OMS a anunţat joi că peste 5.300 de persoane au contractat virusul, iar ultimele statistici arată că jumătate din aceste cazuri sunt înregistrate în ultimele trei săptămâni. Numai cu trei săptămâni în urmă numărul cazurilor de ebola înregistrate săptămânal ajungea la 500.

Numărul deceselor a depăşit 2.600 de persoane, o creştere cu aproximativ 200 de decese de la ultima evaluare.

Mai târziu joi, Consiliul de Securitate al ONU a declarat că epidemia este o ”ameninţare la adresa păcii şi securităţii internaţionale” şi a cerut statelor să furnizeze resurse urgente şi asistenţă pentru a ajuta la combaterea crizei.

Alarma a fost semnalată chiar înainte ca Sierra Leone să înceapă o carantină pe scară naţională de trei zile în speranţa că ar putea limita răspândirea virusului. Experţii susţin că această măsură ar putea înrăutăţi situaţia.

Pe timpul carantinei aproximativ 6 milioane de persoane sunt închise în casele lor, începând de joi noapte, în timp ce 30.000 de voluntari merg la fiecare uşă pentru a verifica posibilii pacienţi sau cadavre din casele oamenilor.