Atac masiv al viespilor gigantice în China

Gicantica viespe asiatică
Gicantica viespe asiatică (cajunroastbeef.blogspot.com)

Roiuri de viespi gigantice asiatice au atacat masiv sudul provinciei chineze Shaanxi. În urma atacurilor 19 persoane şi-au pierdut viaţa şi aproximativ 600 au fost rănite, susţine CNN, citând surse din guvernul local din Ankang, unde se pare că este recentul epicentru al unui val de atacuri violente.

Un total de 583 de persoane din zonă au fost înţepate de viespi de la 1 iulie, potrivit oficialilor, iar 70% dintre victime încă sunt internate în spital pentru recuperare.

Multe dintre victime au fost înţepate de peste 200 de ori de viespi gigantice asiatice, respectiv Vespa mandarinia, care sunt cunoscute pentru înţepătura lor toxică. Înţepăturile multiple se pot dovedi fatale în cazul în care victimei nu i se administrează imediat un tratament medical.

Atacurile viespilor de mărimea unui deget au loc de câteva săptămâni în şi au făcut victime în oraşele Ankang, Hanzhong şi Shangluo din Shaanxi. Pompierii din Ankang a început lupta împotriva atacatorilor şi au raportat îndepărtarea a peste 300 de cuiburi de viespi din zonele rezidenţiale aglomerate.

"Pacienţii cu mai mult de 10 de înţepături de viespi trebui să solicite asistenţă medicală. Cei cu mai mult de 30 de înţepături au nevoie de tratament de urgenţă", a avertizat directorul Centrul de Control al Bolilor din Ankang, care a adăugat că spitalul a creat un grup de lucru special pentru a trata pacienţii.

Victimele susţin că au fost urmăriţi de viespi pe distanţe mai mari de 200 de metri.

"Am alergat şi am strigat după ajutor, dar viespile m-au urmărit aproximativ 200 de metri, şi m-au înţepat mai mult de 3 minute", a declarat Chen Changlin, care a fost atacat în timp ce se afla la cules de orez săptămâna trecută, potrivit CNN. Mai întâi au atacat o femeie cu un copil care munceau în apropiere, după care au venit spre acesta. Ambii au murit ulterior din cauza toxinelor veninului.

"Cu cât fugi mai mult, cu atât vor mai mult să te vâneze", a declarat o altă victimă, ai căror rinichi au fost devastaţi de venin.

La începutul acestei luni, 30 de persoane, inclusiv 23 de copii de şcoală primară cu vârste cuprinse între şase şi opt ani, au fost rănite într-un atac în provincia Guangxi. Profesorul copiilor, Li Zhiqiang, le-a cerut elevilor să se ascundă sub bănci şi-a încercat să alunge insectele înainte să-şi piardă cunoştinţa. Directorul şcolii a declarat presei locale că cei mai mulţi dintre răniţi au suferit înţepături la cap, gât, mâini şi picioare. În alt incident, circa 60 de studenţi şi profesori au fost răniţi, potrivit presei de stat.

Potrivit experţilor există o serie de motive care ar fi putut contribui la creşterea aparentă a activităţii viespilor, inclusiv vremea caldă şi uscată înregistrată recent în regiune, dezvoltarea teritoriului şi sensibilitatea viespilor la mirosul oamenilor.

Viespea criminală asiatică, suspectată de aceste incidente, este cunoscută pentru violenţă, este carnivoră, potrivit Honeybee Conservancy. Această specie de viespe îşi hrăneşte puii cu larve ale altor insecte şi îşi foloseşte mandibulele pentru a rupe membrele şi capetele insectelor pe care le prind.

Veninul acestor viespi este o neurotoxină atât de puternică încât dizolvă ţesutul uman, potrivit Guinness Book of World Records.

Ultimele incidente în această săptămână au determinat autorităţile oraşului Ankang să organizeze o conferinţă de urgenţă privind această problemă, iar primarul Xu Qifang a explicat că se va înfiinţa o echipă specială de răspuns împotriva viespilor care va activa 24/24.