Asteroid uriaş, capabil să distrugă o ţară, va trece “la mustaţă” pe lângă Pământ


Imaginea unui artist privind un asteroid ce se apropie de Pământ.
Imaginea unui artist privind un asteroid ce se apropie de Pământ. (Captură Foto)

Un asteroid mamut, cu un diametru de 1.000 de metri, se află pe o orbită care îl va aduce în câteva zile la o distanţă foarte mică de Pământ, prezice NASA, conform unui articol publicat de ziarul britanic Mirror.

Roca, numită 2014-YB35, va trece pe lângă Pământ în cursul zile de vineri, având în spaţiu o viteză de peste 23.000 de metri pe oră.

Adesea, meteoriţi de mici dimensiuni trec pe lângă Pământ, dar un meteorit de asemenea dimensiuni, trece doar o dată la 5.000 de ani, conform astronomilor.

Orice impact cu Pământul ar declanşa schimbări devastatoare pentru climat, cutremure de pământ şi tsunami, cu potenţialul de a face ca viaţa umană să fie aproape imposibilă pe planetă.

Bill Napier, profesor de astronomie la Universitatea din Buckinghamshire, a declarat ziarului britanic Daily Express că există un risc foarte real ca o cometă sau un asteroid să lovească Pământul.

Napier a declarat: “Când vorbim despre ceva precum YB35, luăm în calcul o distrugere la scara globală, ceva ce ar prezenta un risc pentru continuarea vieţii pe această planetă. Aceste evenimente sunt totuşi foarte rare.”

Mai mult, experţii avertizează că este vorba doar de o chestiune de timp înainte ca un asteroid capabil să producă pagube care afectează viaţa umană să lovească planeta noastră.

Se anticipează că asteroidul YB35 va trece la 4,5 milioane de km – o distanţă foarte mică în termeni astronomici – de Pământ în cursul zilei de vineri, conform Near Earth Object Programme de la NASA.

Obiectul a fost zărit pentru prima dată de Observatorul Astronomic Catalina la sfârşitul anului trecut. Se estimează că asteroidul are un diametru de 500 până la 1.000 de metri, cel mai probabil având 990 de metri, conform publicatiei Mirror.

Un impact cu planeta noastră ar produce o forţă explozivă echivalentă cu peste 15.000 de milioane de tone de TNT. Totuşi, specialiştii susţin că nu se va produce un impact.

Savanţii mai susţin că, dacă acest asteroid ar lovi Pământul, ar face ca impactul din 1908 al meteoritului de la Tunguska, Siberia, să pară un joc. Se resupune că acel asteroid avea un diametru de doar 50 de metri, dar a culcat la pământ 80 de milioane de copaci şi a trimis în întreaga Rusie o undă de şoc de 5 grade pe scara Richter.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură