Assange: Obama încearcă să-l decredibilizare pe Donald Trump

Fondatorul website-ului Wikileaks, Julian Assange.
Fondatorul website-ului Wikileaks, Julian Assange. (LEON NEAL / AFP / Getty Images)

Fondatorul organizaţiei de avertizori de integritate, WikiLeaks, Julian Assange, este de părere că măsura de expulzare a 35 de diplomaţi ruşi, decisă de preşedintele american Barack Obama pe ultima sută de metri a mandatului sau nu este altceva decât o măsură de decredibilizare a preşedintelui ales, Donald Trump, înainte de inaugurarea acestuia care va avea loc pe 20 ianuarie.

“Ei încearcă să delegitimizeze administraţia Trump înainte ca acesta să acceadă la Casa Albă”, a declarat Assange într-un interviu acordat reţelei de televiziune Fox News.

“Ei încearcă să transmită mesajul că preşedintele ales Trump nu este legitim” a declarat Assange, care se află închis la Ambasada Ecuadoriană din Londra, de câţiva ani.

În mod cu totul neobişnuit, tensiunile care s-au acumulat în timpul campaniei prezidenţiale de anul trecut nu au fost resorbite după victoria candidatului republican Donald Trump, degenerând într-un adevărat război mediatic împotriva preşedintelui ales, chiar şi după victoria sa în alegeri - un lucru extrem de neobişnuit pentru politica americană.

Situaţia a fost complicată de faptul că actualul preşedinte american, Barack Obama, democrat, s-a implicat adânc, după unii analişti chiar neconstituţional, în campania prezidenţială de partea Partidului Democrat, demonizând oponentul lui Hillary Clinton şi aducând SUA aproape de o criză constituţională prin scandalurile şi acuzaţiile care au ţintit către şeful FBI, Procurorul General şi alţi oficiali ai administraţiei.

Organizaţia Wikileaks, acuzată de establishmentul american de legături cu Rusia, a început să publice spre sfârşitul cursei electorale, mii de emailuri ale seniorilor democraţi americani, dezvăluind scandaluri legate de corupţie şi trafic de influenţă la vârf în cadrul Partidului Democrat şi al clanului Clinton.

Emailurile au ţintit dezvăluirea fraudării procesului electoral în cadrul Partidului Democrat, în defavoarea lui Bernie Sanders, şi au implicat în scandaluri Fundaţia Clinton şi şeful campaniei lui Hillary Clinton, John Podesta.

Emailurile, obţinute ilegal, cât şi înfrângerea răsunătoare a clanului Clinton, au stârnit acuzaţii conform cărora Rusia, dar chiar şi personal Vladimir Putin, s-ar afla în spatele scurgerilor de informaţii. Deşi nu au oferit dovezi ale acestei implicări, atât membri marcanţi ai Partidului Democrat, dar şi Barack Obama, au acuzat Rusia de interferenţă în campania electorală americană în defavoarea clanului Clinton, de altfel cunoscut pentru legăturile sale tenebroase cu oligarhii ruşi.

Pe de altă parte administraţia Obama nu a făcut niciun pas pentru a deschide anchete în scandalurile subliniate de emailurile publicate de Wikileaks, în ciuda faptului că acestea au fost primite cu un evident interes de publicul larg.

În cadrul interviului, Julian Assange ar fi declarat către Fox News că "publicarea, de către noi, a fost primită bine de către publicul american, şi acestea sunt toate reale”. “Dar administraţia Obama nu spune acest lucru (...) Sursele noastre nu sunt de tip actor-stat”.