Assange: CIA este groaznic de incompetentă

Deşi captiv la Ambasada Ecuadorului din Londra, Assange nu se mulţumeşte numai să dezvăluie modul în care CIA conduce vaste operaţiuni de spionaj electronic, ci insultă de-a dreptul "Compania"
Fondatorul website-ului WikiLeaks, Julian Assange.
Fondatorul website-ului WikiLeaks, Julian Assange. (Getty Images)

Fondatorul organizaţiei wikileaks, Julian Assange, a acuzat CIA de "incompetenţă devastatoare" promiţând că va oferi detalii şi dovezi care să confirme ca Agenţia de informaţii a SUA spionează pe scară largă.

Conferinţa Wikileaks, ţinută ieri, survine după ce, în urmă cu o zi, organizaţia anulase o altă conferinţă afirmând că platformele electronice care găzduiau transmisia live ar fi fost atacate cibernetic.

Săptămâna aceasta Wikileaks a publicat prima parte a documentelor seriei Vault 7, care documentează faptul că CIA spionează electronic pe scară largă, prin intermediul telefoanelor mobile, al PC-urilor şi laptopurilor şi al televizoarelor smart.

Deşi aceste lucruri erau deja cunoscute în comunitatea hackerilor, dezvăluirile Wikileaks atestă scara considerabilă la care au ajuns operaţiunile de spionaj electronic ale agenţiilor de spionaj americane.

CIA este cunoscută pentru practicile sale ilegale, fiind acuzată în trecut de numeroase crime, inclusiv de organizarea de asasinate, lovituri de stat şi chiar traficarea de cocaină peste graniţele americane. Preşedintele Truman, cel care a fondat CIA imediat după război, pe bazele nu mai puţin bizarei OSS conduse de Allen Dulles, a afirmat despre fondarea CIA “cred că a fost o greşeală. Dacă aş fi ştiut ce se va întâmpla, n-aş fi făcut-o niciodată”.

Assange susţine că va oferi informaţii suficiente ca numeroasele companii de software să poată construi update-uri pentru a repara problemele de securitate exploatate de CIA.

“Am decis să colaborăm cu ei şi să le dăm acces exclusiv la detaliile tehnice pe care le avem pentru a le permite să publice patch-uri astfel incit publicul sa fie in siguranta” a declarat Assange în timpul conferinţei transmise live pe internet.

Într-un răspuns neaşteptat al CIA, purtătorul acesteia de cuvânt, Jonathan Liu, nici macar nu a incercat sa nege dezvaluirile Wikileaks, limitandu-se sa arunce cu noroi si sa valideze eforturile facute de CIA:

“După cum am menţionat anterior, Julian Assange nu este exact bastionul adevărului şi integrităţii.

În ciuda eforturilor lui Assange şi a echipei sale, CIA continuă să colecteze agresiv informaţii externe pentru a proteja America de terorişti, naţiuni ostile şi alţi adversari”

Experţii susţin că documentele dezvăluite de Wikileaks - care documentează tehnici de spionaj folosite între anii 2013 şi 2016, par autentice.

Imediat după dezvăluirile Wikileaks, CIA a pornit o vânătoare de vrăjitoare, încercând să găsească sursele scurgerilor recente.

Publicarea, de către Wikileaks, a tranşei de documente aparţinând seriei Vault 7 survine într-un moment interesant al politicii americane.

De la inaugurarea sa, Donald Trump are de înfruntat un adevărat război declanşat de o parte a agenţiilor de informaţii americane, în frunte cu o parte a CIA - inclusiv fostul director al CIA, John Brennan.

Războiul, început de Partidul Democrat în timpul campaniei electorale americane, este susţinut de fostul preşedinte american Barack Obama şi de membri marcanţi ai fostei administraţii, oameni conectaţi cu Partidul Democrat, şi în general de establishmentul politic de la Washington (inclusiv republicani). Conflictul a fost purtat în decursul acestor luni, de către o mare parte a mass mediei neo liberale americane şi nu numai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe