Assad susţine că are nevoie ca forţele iraniene şi ale Hezbollah să rămână în Siria

Preşedintele sirian Bashar al-Assad.
Preşedintele sirian Bashar al-Assad. (Joseph Eid/AFP/Getty Images)

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a declarat că are nevoie de asistenţa forţelor iraniene şi ale Hezbollah în Siria şi că acestea vor rămâne cât timp se consideră că este necesar.

Într-un interviu cu postul de televiziune iranian Al-Alam, Assad a susţinut că Iranul nu are niciun fel de baze militare în Siria, spre deosebire de Rusia. Totuşi, el a adăugat că în cazul în care va fi nevoie de baze militare iraniene „nu vom ezita” să le punem la dispoziţie, conform RFE/RL.

„Iranul este o ţară aliată, aşa cum este cazul Rusiei”, a precizat liderul sirian.

Assad a afirmat că a primit un suport critic din partea consilierilor şi luptătorilor iranieni, precum şi din partea unor miliţii şiite irakiene şi din partea luptătorilor miliţiei libaneze Hezbollah, în războiul civil care zguduie ţara arabă de peste şapte ani şi care a provocat moartea a peste 500.000 de persoane.

Preşedintele sirian a declarat că aceşti luptători sunt încă necesari pentru ca guvernul să recapete controlul asupra a aproximativ 40% din teritoriul ţării ce este în continuare controlat de forţele rebele.

„Hezbollah este un element de bază în acest război. Bătălia este lungă şi necesitatea acestor forţe militare va continua să existe mult timp”, a afirmat Assad pentru Al-Alam.

Assad a subliniat faptul că el i-a invitat pe luptătorii aliaţi în ţara sa şi că nu le va cere niciodată să plece, aşa cum solicită SUA şi Israelul, nici măcar ca parte a vreunui acord de pace.

Israelul vede Iranul ca pe un duşman de moarte şi, în discuţiile avute cu Rusia şi SUA, a făcut presiuni pentru înlăturarea prezenţei militare iraniene din Siria. De asemenea, Israelul a lansat anul acesta raiduri aeriene mortale asupra unor poziţii ocupate de luptătorii iranieni în Siria.

Preşedintele sirian a declarat că relaţia ţării sale cu Iranul „nu va face parte din niciun acord” şi că „nu se află în bazarul internaţional”.

El a insistat că forţele prietenoase vor rămâne în Siria până când „terorismul” va fi eliminat complet. Assad se referă deseori la rebelii înarmaţi din opoziţie ca fiind „terorişti”, chiar şi în cazul celor care nu au fost etichetaţi în acest fel de către ONU sau alte organizaţii oficiale.

„Când Iranul sau Hezbollah vor constata că terorismul a fost eliminat, ei ne vor spune că doresc să se întoarcă în ţările lor”, a adăugat Assad.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a afirmat, în timpul unei discuţii telefonice care a avut loc la începutul acestei săptămâni cu omologul său francez Emmanuel Macron, că el nu exclude retragerea trupelor iraniene din Siria în cazul distrugerii a ceea ce el a numit a fi „rădăcini ale terorismului” existente în această ţară.

„Acest lucru ar însemna că nu mai este nevoie de prezenţa trupelor străine în Siria”, a mai susţinut Rohani în timpul convorbirii, conform unei declaraţii publicate de biroul său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe