Assad, aproape de leşin în timpul unui discurs în Parlament. Apar zvonuri despre infectare cu virus Wuhan

Preşedintele sirian Bashar al-Assad.
Preşedintele sirian Bashar al-Assad. (Getty Images)

Miercuri, preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a ţinut un discurs televizat în faţa parlamentului nou inaugurat, însă cuvântarea lui a fost marcată de momente de slăbiciune, dictatorul sirian părând că este la un pas de leşin.

Cu puţin timp înaintea incidentului neobişnuit, care l-a determinat să se îndepărteze încet de pe podium în mijlocul discursului, Assad a fost remarcat ştergându-şi fruntea şi părând că se află în mijlocul unor suferinţe fizice.

Agenţia de ştiri siriană SANA, controlată de stat, citând administraţia prezidenţială siriană, a spus că incidentul se datorează unei căderi bruşte de tensiune.

Assad s-a dat jos de pe podium şi, spre surprinderea miniştrilor săi, a spus: „Trebuie să stau jos un minut ... doar un minut”.

O declaraţie oficială afirma că: „Discursul s-a întrerupt timp de câteva minute din cauza unei uşoare căderi de tensiune care l-a afectat pe preşedinte. Acesta a revenit şi şi-a reluat discursul în mod normal.”

Aparent pauza luată de dictatorul sirian a durat câteva minute.

Bashar al Assad, în vârstă de 54 de ani, a fost văzut apoi întorcându-se pe podium şi reluându-şi discursul. Dar întregul incident survine pe fondul suspiciunilor - care au împânzit Siria - privind un focar de virus Wuhan extrem de răspândit, în special în capitală.

Agenţiile de monitorizare internaţionale s-au plâns că este greu, dacă nu chiar imposibil, să calculeze numărul cazurilor în ţara devastată de război, iar, în urmă cu câteva săptămâni, NPR a susţinut că virusul Wuhan a „copleşit” zonele guvernamentale, iar guvernul Assad ascunde adevărata întindere a focarului.

Cifrele raportate oficial se ridică la doar 1.255 de cazuri, inclusiv 52 de morţi, dar unii observatori din Siria au considerat că numărul celor infectaţi poate fi de 100.000 doar din Damasc.

Ulterior, Assad a revenit pe podium în aplauzele parlamentarilor.

Iminentul leşin al lui Assad pe podim a produs speculaţii cu privire la o eventuală îmbolnăvire cu virusul Wuhan. Însă analişti sirieni au afirmat că este cunoscut faptul că dictatorul sirian nu mănâncă şi este supus unui stres imens, având în vedere numeroşii ani de război civil şi economia răvăşită de război, peste care există presiunea sancţiunilor conduse de SUA.

Înainte ca discursul să fie difuzat la TV, în timpul zilei de miercuri, mass-media regională difuza ştirea că discursul pe care Assad ar fi trebuit să îl ţină la inaugurarea parlamentului ar putea fi amânat pentru că preşedintele s-a „îmbolnăvit”.