Asociaţiile care luptă pentru autostrăzile Moldovei ameninţă Guvernul României cu trimiterea în judecată

Viorica Dancila
Viorica Dancila (Epoch Times România)

Patru asociaţii implicate în campania pentru construirea de autostrăzi care să lege Moldova de restul ţării cer oficial Guvernului şi Ministerului Transporturilor informaţii despre stadiul proiectului Autostrăzii Moldovei. Demersul lor este primul pas pe care asociaţiile menţionate îl fac în intenţia de a acţiona în judecată Guvernului României pentru nerespectarea Legii privitoare la construirea acestui obiectiv esenţial de investiţii pentru regiunea Moldovei, relatează G4Media.

Redăm integral scrisoarea adresată Guvernului de asociaţiile "Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei", "Moldova vrea Autostradă", "Împreună pentru A8" şi "Pro Infrastructură".

În temeiului liberului acces la informaţie, precum şi a prevederilor legale privind transparenţa decizională, vă solicităm documente asupra modului cum a înţeles Guvernul României să aplice prevederile Legii nr. 291, publicată în Monitorul Oficial la data de 2 decembrie 2018.

Conform acestei Legi (articolul 2), obiectivul de investiţii Autostrada Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş se finanţează de la Bugetul de Stat, prin Bugetul Ministerului Transporturilor, din credite externe şi din fonduri europene nerambursabile şi/sau prin parteneriat public-privat.

În aceeaşi Lege, la articolul 4 se prevede obligaţia Ministerului Transporturilor de a demara în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii respective (2 decembrie 2018), procedurile necesare pentru realizarea obiectivului de investiţii Autostrada A8 Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş.

Vă rugăm să observaţi că până la această dată, în afara faptului că s-a aprobat un proiect privitor la lansarea unui parteneriat public-privat, atât Guvernul României, cât şi Ministerul Transporturilor nu au mai comunicat niciun fel de act cu privire la modul cum înţeleg să aplice prevederile Legii 291/2018.

Atragem atenţia că, prin HG nr 907/29 noiembrie 2016, s-au stabilit expres etapele de elaborare şi conţinutul cadru al documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiţii finanţate din fonduri publice.

În consecinţă, vă solicităm următoarele:

1. Să ne transmiteţi documente după cum urmează:
· Nota conceptuală. Nota conceptuală este documentaţia întocmită de beneficiarul investiţiei în scopul justificării necesităţii şi oportunităţii realizării unui obiectiv de investiţii. Prin notă conceptuală se evidenţiază datele preliminare necesare obiectivului de investiţii propus şi se prezintă informaţii cu privire la estimarea suportabilităţii investiţiei publice.
· Tema de proiectare.
· Studiul de prefezabilitate.
· Studiul de fezabilitate sau documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii, după caz.
· Proiect pentru autorizarea lucrărilor.
· Proiect de execuţie.

2. Dacă documentele cerute de noi sunt în diferite stadii de elaborare (sau în procedură de atribuire a contractelor care au ca obiect elaborarea lor), vă solicităm să ne transmiteţi calendarul executării acestor documente şi sumele estimate pentru fiecare în parte, astfel încât să se aibă în vedere întregul obiectiv.

3. Vă rugăm, de asemenea, să precizaţi numărul de kilometri al obiectivului de investiţii Autostrada A8 Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş, deoarece la această dată se discută despre două lungimi: 311,066 de kilometri (conform studiului de fezabilitate) sau 318,8 de kilometri (conform Masterplanului General de Transport).

4. Vă rugăm să specificaţi dacă sunt, la nivelul Ministerului Transporturilor, în elaborare (sau în procedură de atribuire a contractelor care au ca obiect elaborarea) cereri de finanţare vizând finanţarea prin axa dedicată a Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) a documentaţiei tehnico-economice aferentă obiectivului de investiţii stabilit prin Legea 291/2018.

5. Vă rugăm să specificaţi dacă la nivelul Guvernului României este cunoscut impactul dezangajării de fonduri europene pentru perioada programatică următoare asupra asigurării necesarului de finanţare a autostrăzii Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş şi a celorlalte elemente de infrastructură din Masterplanul General de Transport al României, având în vedere numărul foarte mic de solicitări de finanţare din partea beneficiarului potenţial – CNAIR.

6. Referitor la decizia Guvernului României de a ignora construcţia Autostrăzii A8 prin utilizarea fondurilor europene (investiţia e decontabilă până la 85% din total) pentru tronsonul de 68 de km Leţcani-intersecţie DN2 Soci, vă rugăm să ne transmiteţi documentele oficiale prin care statul român a notificat Comisia Europeană în contextul utilizării exclusive a Parteneriatului Public-Privat.

Considerăm că cererea noastră este perfect îndreptăţită şi sub aspectul că la această dată Guvernul României şi Ministerul Transporturilor încalcă prevederile Articolului 2 sus-menţionat din Legea 291/2018, pentru că nu cunoaştem nici intenţia de abordare a creditelor externe, şi nici a fondurilor europene nerambursabile.

De asemenea, este evident că Ministerul Transporturilor a depăşit cu mult termenul de 30 de zile prevăzut de Lege, neiniţiind sau nefăcând public niciun document necesar pentru realizarea obiectivului.

Noi nu punem sub semnul întrebării voinţa Guvernului de a realiza obiectivul de investiţii asumat prin Lege, dar considerăm că de această dată nu mai este în discuţie voinţa unei părţi sau a alteia, ci este strict în discuţie modul de aplicare a unei legi, cu consecinţele şi răspunderile care decurg în situaţia în care legea este sfidată.

Cu mulţumiri,
Asociaţia „Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”,
Preşedinte, Dorin Dobrincu

Asociaţia „Moldova vrea Autostradă”,
Preşedinte, Flavius Manea

Asociaţia „Împreună pentru A8”,
Preşedinte, Ionel Apostol

Asociaţia „Pro Infrastructură”,
Vicepreşedinte, Ionuţ Ciurea

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne